Реплика

Реплика

Наскоро гледах отново филма " Облакa Атлас" поради някаква причина се отключи тази история.

Глава 1

След третата световна война навлизането на ИИ (изкуствен интелект) беше започнало. Хората бяха принудени по всякакъв начин да живеят онлайн. Общуването беше преминало на съвсем друго ниво, да имаш компютър, smart phone напълно задължително!

През тези години учените разработваха варианти на човешката природа. Създадоха се Контейнери наподобяващи утроба и срещу известна сума пари се купуваха материали от мъже и жени, с който да се започнат експериментите. Нарекоха тези изкуствено родени Реплика.

Експериментите се държаха в пълна тайна. Много малко учени бяха допуснати да работят по проекта. Почти 100 години Реплика се изпипваше до последния детайл, за да направят живота им по – дълъг създадоха „кърма“ – течност извлечена от човешката плът ( Идеята за кърма е взета от „Облакa Атлас“). Репликите ставаха все повече и повече, а хората бяха спрели да се възпроизвеждат. Синтетичната храна, с която се хранеха беше част от плана да станат стерилни. Малкото останали хора бяха загубили духовното в себе си и в един момент вече нямаше разлика между тях и Реплика.

200 години по – късно

Капсулата се отвори с придружен алармен сигнал. От нея излезе мъж не по – възрастен от 20 години. Лицето му беше безизразно, погледа отнесен, а тялото отпуснато.

-          - Номер 94125, вашите резултати показаха ниво на развитие на личността над средното, толкова високо ниво не позволява да започвате работа на този етап. Започването на работа с толкова силно изразено мнение ще създаде проблеми както за вас така и за Системата. Препоръчваме лечение с електрошок. Моля отидете в стая 0. – Гласът беше на жена, без интонация, равен и безчувствен.

Мъжът напусна стаята.

-          - Номер 18762 , моля влезте в капсулата, за преглед.

В стаята влезе жена на средна възраст около 35 годишна. Тя изглеждаше ядосана, тялото и трепереше. Капсулата се отвори, тя изчака писукането да спре и влезе вътре. Лъч светлина мина през тялото й, за да сканира за „повреди“.

-          - Номер 18762, назначавам ви терапия при психолог, нивото ви на личностно развитие е ниско, но не е ясно защо поведението ви е такова каквото е. Вие сте проблемна Реплика, след срещата със специалиста ще предприемем някакви мерки.

Капсулата се отвори и жената излезе от нея. Тя тихо прошепна:

-         - Името ми е Алиса!

В стаята влезе робот по – висок от нея, хвана ръката й и я поведе към стаята на психолога. Кабинетът беше с неприятен цвят, малък и не добре осветен. Роботът напусна стаята, а жената седна на стола срещу доктора, който заговори:

-          - Здравейте номер 18762. Можете ли да ми обясните защо сте тук?

-          - Здравейте, докторе. Изследванията ми показаха ниско ниво на личностно развитие, не разбирам причините да ме гледат под лупа, нали точно това се иска от нас?

-         - Въпреки тези резултати вие сте създавала много неприятности на работа. Обяснете ми каква е причината за държанието ви?

Психологът изглеждаше напълно спокоен и уравновесен. Гледаше в право в очите, но тя запази хладнокръвие.

-          - Работата на която бях разпределена не ме удовлетворява. – отговори жената.

-          - Обяснете в какво се състои тя.

-          - Аз съм в производството на кърма. Подготвям хората, които Системата е избрала, за преработването им. –имаше лек ужас в погледа й.

-          - Как работа от такова естество не ви удовлетворява? Това е много важна позиция, знаете че ако не е кърма съществуването на Реплика ще бъде кратко.

Жената сведе поглед надолу, сви ръцете си в юмруци и опита да преглътне буцата заседнала в гърлото си.

-          - Какъв е смисъла на Реплика, докторе? Какъв е смисъла на нашето съществуване? Всеки ден чета историята, всеки ден гледам предаванията, които Системата е подбрала за нас, дори резултатите ми са на нужното ниво, но това не е достатъчно. Нещо липсва, докторе! Всяка нощ сънувам неща, които не бих могла и да си представя, красиви места, шумни случки пълни с емоции, които не разбирам. Често имам спомени, които не съм сигурна, че ми принадлежат. Всичко това събужда в мен въпроса „какъв е смисъла да съм тук?“.

-          - Кога за последно се хранихте, номер 18762?

-          - Името ми е Алиса!

-          - Кога за последно ядохте кърма, номер 18762?!

-          - Спрях да се храня. Не съм яла нищо от един месец. Кърмата ме кара да забравям същността си.

-          -  Каква същност? – доктора започна да я гледа все по – внимателно.

-          - Своята личност, душата ми, моите мечти, това, което СЪМ!!!! – Извика жената.

-           - СЪЩНОСТ?! Вие нямате същност! Реплика имат за цел да служат на ИИ, вашата роля е да помагате на Системата, а не да имате мечти! Назначавам ви един месец електрошокова терапия и диета по пет пъти на ден прием на кърма. След лечението ще се срещнем отново.

Робота влезе в кабинета и изкара крещящата жена на сила. Доктора натисна копчето на врата си и заспа.

Коментари за глава 1

Публикувай своето мнение...

Тва май ще ми остане любимия фен фик. Прочетох го цялото и ми хареса доста и се надявам да има продължение 😁❤️

Честно казано го написах под формата на разказ, но ако ми хруме нещо в тозо дух ще го запиша като втора глава.

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах
popping

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾