Вълна от съболезнования след смъртта на създателя на „Dragon ball“, Акира Торияма!
28 Mar

Вълна от съболезнования след смъртта на създателя на „Dragon ball“, Акира Торияма!

Вълна от съболезнования след смъртта на създателя на „Dragon ball“, Акира Торияма!

Всички ние от екипът на Аnimes Portal, потребители, зрители и читатели, заедно с милиони хора по света, безапелационно можем да признаем, че въздействието на 🟠 „Dragon Ball“ върху аниме и манга индустрията е безспорно. 🙇 Акира Торияма ще остане в историята като фигура, която изиграва ключова роля в глобализацията на 🇯🇵 японските комикси и анимации по 🌏 света! Елементите като боен турнир, 🤩 зашеметяващи сюжетни развития и ексцентрични персонажи, изобразяващи човешки стремежи, ✨ мечти и желания чрез рисунките на Торияма, заслужават нашето почитание.

Според публикация, направена от екипа на франчайза „Dragon Ball“, Акира Торияма умира на 1-и март 2024 г. Бащата на манга художниците издъхва на 68-годишна възраст поради „остър събдурален хематом (кръвен съсирек в мозъка)“. Оттогава общността от фенове се обединява както виртуално, така и в реалния свят, за да споделят своите съболезнования и да скърбят за неговата кончина. 😭

Мангата „Драконова топка“, която е пусната в сериализация през 1984 г., се превръща в едно от знаковите наследства на мангаката. „Много сме огорчени, защото той все още имаше няколко творби, върху които работеше с голям ентусиазъм. Освен това имаше още много цели, които искаше да постигне,“ 😢 споделят приближени до Торияма. Към момента „Dragon Ball Super“ излиза в почивка за неопределен период, а дебютите на „Sand Land“ и „Dragon Ball Daima“ предстоят на платформата Disney+. И все пак популярната манга не е всичко, което манга художникът е оставил зад гърба си.

Благодарение на подкрепата на толкова много хора по света, той успя да продължи творческите си дейности повече от 45 години. Надяваме се, че уникалният свят на творбите му ще продължи да бъде обичан от всички още дълго време“, добавят близките на Акира.

В допълнение, разбираме, че е организирана погребална церемония в негова чест, но в тесен кръг от семейство и близки роднини. Компанията му Birdy Studio под егидата на Capsule Corporation Tokyo с уважение уведомява общността, че няма да приема 💐 цветя, съболезнователни 🎁 подаръци, посещения или предложения, и 🙏 моли за спазване на личното пространство на семейството му.

 

В памет на неговия дух, който вечно ще гори в сърцата на безброй почитатели, решихме да съберем на едно място мнението и емоциите на изтъкнати манга творци, свързани с това тъжно събитие.

Масаши Кишимото (Naruto / Boruto)

Честно казано, не знам какво или как да напиша за нещо толкова внезапно. Засега обаче бих искал да изразя мислите и чувствата си към Торияма-сенсей - нещо, което ми се искаше да ме попита някой ден.

Израснах с „Dr. Slump“ в долните класове на основното училище и с „Dragon Ball“ в горните класове и за мен беше съвсем естествено мангата му да е част от ежедневието ми. Дори и да имах лошо преживяване, гледането на „Dragon Ball“ всяка седмица ме караше да забравя за това. Това бе истинско облекчение за едно селско момче като мен, което нямаше нищо. А „Dragon Ball“ беше наистина забавно! Беше и когато когато бях студент. Така това аниме, което бе част от живота ми толкова много години, приключи. Изпитах невероятно чувство на загуба и не знаех какво да очаквам с нетърпение. Но в същото време това беше и възможност за мен наистина да разбера величието на учителя, създал историята. И аз искам да създавам произведения като Вашите! Искам да бъда като моя учител!

Докато следвах стъпките му и се стремях да стана мангака, това чувство на загуба започна да изчезва. Защото правенето на комикси беше забавно. Успях да намеря ново забавление, като следвах моя учител. Той винаги е бил мой водач. Възхищавах му се. Извинявам се за неудобството, но бих искал да изразя своята благодарност към учителя си. За мен той беше богът на спасението и богът на мангата.

Когато за първи път се срещнахме бях толкова нервен, че не можах да обеля нито една дума. Но след като се виждахме много пъти в комисията по прожекцията на наградата Teдзука (Tezuka), успяхме да поговорим. Като деца на „Dragon Ball“, аз и г-н Ода отново се върнахме към това да бъдем юноши и когато развълнувано говорехме колко е забавна историята, сякаш се състезавахме помежду си, не бях усетил как Торияма-сенсей изглеждаше малко засрамен и ми се усмихна. Не мога просто...

Току-що научих новината за смъртта на моя учител. Изпитвам още по-голямо чувство на загуба, отколкото когато „Dragon Ball“ приключи излъчването си... Все още не знам как да се справя с тази дупка в сърцето си. Сега вече дори няма да мога да чета любимата си история.

Имам чувството, че не успях да напиша правилно това изречение, което искам да предам на моя учител. Всички по света все още очакваха с нетърпение да видят работата Ви.

Ако единственото желание на „Dragon Ball“ наистина се сбъдне... Съжалявам...

Може би е егоистично, но е тъжно, сенсей. Благодаря Ви, Акира Торияма-сенсей, за всички забавни творби, които направихте през последните 45 години. И много Ви благодаря за Вашата упорита работа.

Сигурни сме, че останалите членове на семейството все още са дълбоко наранени. Моля ви, грижете се за себе си. Моля се г-н Акира Торияма да почива в мир.

 

Ейичиро Ода (One Piece / Monsters) 

Твърде рано е. Дупката в душата ми е твърде голяма. Мисълта, че никога повече няма да те видя, ме изпълва с тъга. От дете толкова много ти се възхищавам и дори си спомням деня, когато ме повика по име за първи път. Денят, в който нарече мен и Кишимото „приятели“, докато се прибирахме към вкъщи. Двамата с него бяхме изключително щастливи. Спомням си и последният ни разговор.

Той бе един от хората, които поеха щафетата от дните, когато четенето на манга те правеше глупак. Също така създаде ера, в която и възрастни, и деца можеха да се наслаждават на четенето. Той ни показа мечтата, че мангата може да стане световноизвестна. Беше като да наблюдаваш герой, който прави поредната крачка напред.

Не само заради мангака художници, но и творци, активни във всички индустрии, вълнението от сериализацията на „Dragon Ball“ вероятно се корени в тяхното детство. Самото му съществуване е като голямо дърво.

За мангака художниците от нашето поколение, с които сме стояли на едно ниво, творбите на Торияма стават все по-важни за мен с всяка моя стъпка, с която се доближавам до неговите висоти. Дори се стреснах. Но сега просто бих се зарадвал да видя спокойната му осанка. Защото го обожавахме на кръвно ниво.

С уважение и благодарност към творческия свят, който е оставил след себе си, се моля за душевния му покой в мир. Нека небето бъде радостният свят, който той си представяше.

 

Тите Кубо (BLEACH / Burn The Witch) 

Би било странно да напиша нещо, без да споменавам това, така че просто ще говоря сериозно.

Лично аз не чувствам никаква самота или болка. Не казвам, че изобщо няма, но не са толкова много, колкото си мислех. Това е смъртта на човек, от когото съм чел от дете, който работи в същото списание като мен и от когото съм дълбоко повлиян, затова усещането е по-различно, отколкото когато се занимавам със смъртта по принцип, но затова пък имам чувството, че не съществува.

Никога не съм говорил за това с никого, но винаги съм вярвал, че да създаваш неща означава да разширяваш чувствителността си и да разширяваш живота си. Това е така, защото вярвам, че докато произведението все още е живо, то авторът не е мъртъв.

И вярвам, че способността да свикна правилно с това усещане е доказателство за величината на съществуването на произведението, което остава в сърцето ми.

Това е всичко.  От следващия пост ще продължа с обичайния си ентусиазъм.

 

Хиронобу Сакагучи (Final Fantasy)

Торияма-сан ме научи какво означава да си „професионалист“ и какво е „работа“. Дълбоко го уважавах от дъното на сърцето си. Искрено се моля душата му да почива в мир.

 

Юджи Хорий (Dragon Quest)

Новината за смъртта на г-н Торияма е толкова внезапна, че все още се чувствам изпълнен с необясними чувства.

Познавам го откакто бях писател за Shonen Jump и с негова препоръката, отговорния редактор, реших да го помоля да нарисува играта, когато стартирахме „Dragon Quest“.

След повече от 37 години съм рисувал дизайни на персонажи, на чудовища и безброй очарователни герои. Историята на „Dragon Quest“ се основава на дизайна на героите на Торияма.  Не мога да повярвам, че вече го няма... Не знам какво да кажа, много съжалявам.

 

Юсуке Номура (Blue Lock) 

Торияма-сенсей… сериозно ли? Все още си толкова млад… Молим се за душата ти. Сега като се замисля, радостта, която изпитах, когато приятелите ми ми направиха комплимент, когато рисувах „Dragon Ball“ в началното училище, след като прочетох старите издания на Jump, които имах в къщата на баба ми, може би са ме довели до мястото, където съм днес като мангака.

 

ЮСУКЕ МУРАТА (ONE PUNCH MAN / Versus / Eyeshield 21)

Имаше много неща, които можех да получа само от г-н Торияма. Смирено се моля душата Ви да почива в мир. Странно, изобщо не чувствам, че е починал. Сигурно затова той беше като звезда в небето за мен още преди да съм бил жив.

 

ИНОУЕ ТАКЕХИКО (Slam Dunk / Vagabond)

Просто не мога да го приема. Благодаря Ви, г-н Торияма.

 

Масако Нозава (гласът зад Гоку, Гохан и Готен) 

Не искам да повярвам. Главата ми е празна, защото не искам да мисля за това. Въпреки това всеки път, когато видя Гоку, си спомням какво ми каза Торияма-сенсей - „Ще се погрижиш за Гоку, нали?“ Ценя този момент. Това ме кара да си мисля - „Ще остана до Гоку, докато силите ми се изчерпят напълно.“ Сенсей, моля те, пази ни от небесата. Надяваме се да си тръгнете с мир.

 

Рюоу Хорикава (гласът зад Vegeta)

Беше като гръм от ясно небе и все още не мога да повярвам. Тъкмо започна ново развитие на работата. Оттук нататък трябваше да се разказват все повече вълнуващи истории. Това е твърде внезапно. Толкова съжалявам. Благодаря Ви много, че създадохте такава прекрасна творба. Моля Ви, починете си добре.

 

Тойотароу (Dragon Ball Heroes: Victory Mission / Dragon Ball Super)

Нарисувах манга, защото исках да бъда похвален от Торияма-сенсей. Това беше всичко за мен.

 

Хиро Машима (Fairy Tail / Eden’s Zero) 

Без Торияма-сенсей нямаше да стана манга художник. Тъжен съм.

 

Такао Кояма (Сценаристът на Dragon Ball Z)

Имам твърде много спомени… Не разбирам живота. Ще се помоля за душата ти.

 

Йоширо Тогаши (Yu-Yu Hakusho / Hunter x Hunter)

Този човек оформи детството ми. Научи ме, че мога да бъде повече отколкото съм. Отключи въображението ми. Почивай в мир, Акира.

 

Наоки Урасава (PLUTO / Monster) 

„Когато прочетох Shonen Jump с новата сериализация на „Dr. Slump“ си казах, „Уау, този човек ще изведе мангата на различно ниво.“ Оттогава Акира Торияма постигна изключителен подвиг. Исках да Ви срещна веднъж и да чуя историята Ви. Много е разочароващо. Искрено се моля душата Ви да почива в мир.”

 

Тацуя Ендо (Spy X Family) 

Ако не беше Торияма-сенсей, вероятно нямаше да се стремя да стана мангака. Дори сега, когато мисля за „позицията на читателя“, винаги се мисля за дете, което всяка седмица очаква с нетърпение „Dragon Ball“. Благодаря Ви много за всичките Ви прекрасни творби. Искрено се молим душата на Торияма-сенсей да намери покой.”

 

Такеру Хокадзоно (Kagurabachi)

Бях едно от онези ужасни деца, които искаха пари в брой като подарък за рождените си дни. Но какво можех да направя, бях пристрастен към „Dragon Ball: Heroes“.

 

Aкутами Геге (Jujutsu Kaisen) 

Не съм достоен за каквито и да е думи. Почивай в мир, сенсей.

 

Йошифуми Тодзука (UNDEAD UNLUCK)

Творенията на Торияма-cан винаги бяха до мен, докато растях. Да почиваш в мир.

 

Юто Судзуки (Sakamoto Days) 

Kогато бях дете рисувах Гоку толкова много, че можех да го нарисувам по памет. Почивай в мир.

 

Хидеаки Сорачи (Gintama)

Dragon Ball“, „Dragon Quest“, „Chrono Trigger“, световете, в които захвърлях домашните си и посвещавах всеки свободен момент, преди да си легна, бяха родени от перото на Торияма-сенсей. Родих се до остатъците от гуми, които се натрупваха. Възхищавах се на стила му на писане и се опитвах да го имитирам, но изобщо не успявах. Благодаря ти, Торияма-сенсей, че ме научи толкова много за манга света. Благодарение на теб станах човек от различен тип, който си изкарва хляба от „Dragon Ball“, дори повече от Торияма-сенсей и Тойотру-сенсей.

Не мисля, че тази зейнала дупка в сърцето ми някога ще зарасне, дори и да изям Senzu Bean. Все пак винаги ще се опитвам да нося със себе си Genki-dama (енергийната топка), която сте разпръснали по целия свят, и ще продължа да следвам вашите героични стъпки като Краля на маймуните, докато съм покрит с прах. Благодаря ти много, Торияма-сенсей. Винаги ще те обичам.

 

Хицуджи Гондаира (Mission: Yozakura Family) 

Аз ще преследвам гигантската ти статуя, както Арал (Arale). Почивай в мир, сенсей.

 

Тадатоши Фуджимаки (Kill Blue / Kuroko no Basket)

Съмнявам се, че има някой, който да не е бил повлиян от него. Нека Акира Торияма-сенсей почива в мир. 

 

Това е само една малка част на обемът от съболезнования към гигантската фигура, която бе Акира Торияма. Смъртта му предизвика широк отзвук от почит от хора из целия свят. Творенията на Торияма не са докоснали само отаку средите, но се простира до актьори, продуценти, директори, анимационни студия, политици и други публично известни личности, които също публикуват изявления в негова чест. Фенове и създатели се обърнаха към социалните медии, за да споделят своята скръб. Почитта и уважението, произтичащо от тях, са доказателство за това колко обичани са Акира Торияма и неговите творби. Малко хора са оставили своя отпечатък върху света и признанието за това е страхотно да се види. Сбогом Торияма-сенсей, почивай в мир! 

Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾