Войната на кутиите за храна (бенто)
11 Jan

Войната на кутиите за храна (бенто)

Войната на кутиите за храна (бенто)

Често срещан аргумент при споровете ✅ за“ или ❎ „против училищните униформи е това, че те елиминират външните различия при децата, склонни да напредват в следване на модните тенденции в облеклото. Същият аргумент, изглежда, ще трябва да бъде използван и при споровете относно 🍣 храненето в японските училища.

Повечето държавни училища и прогимназии предлагат на своите ученици обяд, наречен кюшоку (給食). Децата обикновено се редуват да сервират храна на съучениците си. Така те не само научават повече за храната, но и се възпитават да изпитват радост от това, че могат да служат на другите, да са благодарни за храната, която получават, както и да се чувстват приятно, когато се хранят заедно. Също така, кюшоку улеснява родителите, които преди това е трябвало всеки ден да приготвят кутията за храна на децата си, наречена 🍱 бенто (弁当).  

Понятието бенто ( 弁当「べんとう」)

Бенто не се използва само за кутия с храна, носена в училище, а за всички видове пакетирана храна, подходяща за пренасяне. Възрастните си носят бенто, когато наблюдават цъфтежа на 🌸 вишневите дръвчета или правят 🎉 парти на открито по други поводи. Някои престижни ресторанти са известни с това, че подготвят кутии с храна (бенто) за пикник с изискана обстановка и естетична подредба на съдържанието.

Как „бенто“ стана екстравагантно и сред учениците?

Някъде в самото начало на двадесет и първото столетие родителите започват така да подготвят бенто на своите деца, че да прилича на популярни герои от комиксите/мангите, на коли или на животни, като за целта се използват всевъзможни живописни“ продукти и съставки. Тези ансамбли се наричат кярабен (キャラ弁) - понятие, съставено от думата за герой (от анимационен филм) и от думата бенто

Появата на уеб блоговете и на социалните медии попуализират още повече тази мода. Започват да валят предложения за остроумно оформление на съдържанието на кутията за храна. Хората започват масово да 📸 снимат своите постижения и да ги качват в Интернет, за да може всички да ги видят, 👍харесат и да им подражават. Това обаче създава огромно неудобство за родителите, които не раполагат с достатъчно време (или креативност и сръчност), поради вечната борба за самоусъвършенстване и 📈 издигане в професионален план.

💥 Бумът на кярабен обаче не показва признаци да отминава и това вероятно се дължи на най-високо таченото от 🇯🇵 японците естетическо качество на даден обект - да бъде мил, сладък, привлекателен или с други думи - kawaii (かわいい)

Когато аз бях ученик, подобна екстравагантност се проявяваше най-много в това кренвиршчетата в кутията да бъдат разрязани на лентички откъм единия край, за да заприличат на октоподи с дълги пипала., признава Ютака Ядзава, автор на Животът в Япония

💭 А вие някога правили ли сте си бенто кутия? Напишете долу в 💬 коментарите вашето мнение за този тип презентиране на храна.

Източник: Из книгата "Животът в Япония" на Ютака Ядзава

Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾