Вени - костюми, детайли и труд. Повече за Eurocosplay и World Cosplay Masters
03 Nov

Вени - костюми, детайли и труд. Повече за Eurocosplay и World Cosplay Masters

Вени - костюми, детайли и труд. Повече за Eurocosplay и World Cosplay Masters

Представяме Ви един страхотен и уникален косплеър, покорил много сърца. Косплейването е нейно хоби вече 6 години, създава изключително детайлни костюми и печели много награди. Тя ще Ви разкаже повече за себе си, за събитията, на които е участвала и преживените емоции. Благодарим ѝ, че откликна на нашата покана за интервю.

1. Здравей! Представи се с няколко думи на читателите на Animes Portal!
Здравейте, аз съм Вени Попова на 24 години. Уча Информатика в СУ и се занимавам със косплей от доста години. Обичам водата и морето, обичам да танцувам (макар, че не мога) и да въртя стаф. Да изработвам бижута на любителско ниво, е второто ми хоби, което върви ръка за ръка с косплея.

2. От колко време косплейваш?
Първият ми евент беше Aniplay - началото на 2012 г. ,  което са близо 7 години косплей хехе.

3. Какви награди си получавалa и коя година?
Получавала съм много награди, във всякакви категории.  Две от най-големите ми награди са да представя България в Лондон на Eurocosplay 2015г. и в Лисабон на World Cosplay Masters 2017г.

4. Разкажи ни повече за  Eurocosplay и Cosplay World Masters
Eurocosplay 2015 
Беше събитие изпълнено с много драматизъм и емоции.
Косплейът, който бях избрала бе Sakura Hime от Tsubasa Reservoir Chronicle. Отново довършвах детайли в последният момент, но все пак успях. На състезанието бяхме избрани 2-ма финалисти от България, аз и The Irstress. Големият екшън беше да носим гигантският й костюм. Наложи се няколко пъти да обиколим около цялата зала(4км), с огромен сандък (30кг.), който носехме на гръб. Въпреки че се измъчихме много, този спомен е един от най-сладките.
На самият евент всички участници бяха наистина мноогооо мили. Успях да говоря с почти всеки. Разменяхме си визитни картички, храна и болки по това, колко сме се измъчили да изработим костюмите си.

На сцената обаче се случиха най-ужасни неща, които могат да си представя някога. Бяха забравили да ми изнесат реквизита на сцената и ме пуснаха да излезна на гола сцена. Доста се ядосах, но много бързо оправиха грешката си и успях благополучно да изпълня представянето си. Това, което ме впечатли, бе че всички дойдоха да ми се извинят за станалата грешка. Доста професионално.
Евентът там е най-голямото нещо, което може да си представите. Спомням си само, че хората се връзваха с въженца през кръста, за да не се загубят в тълпата. Отделихме към 5ч. да обиколим само Аниме зоната и колкото и да ми се искаше да идем до настолните игри и гейминга, просто физически не успяхме стигнахме до там. 

Cosplay World Masters 2017
Като цяло, костюмът с който отидох бе доста огромен. Наложи се да го изпратим с куриер седмици преди събитието. Цялата тази работа бе доста изтощителна и честно казано много съжалявам за избора си на персонаж. Заминах няколко дни по-рано за да разгледам Лисабон. Даже си позволихме да идем на плаж в близък до Лисабон град. От лично мнение Ви казвам, Португалия е прекрасна страна.

По време на самото състезание не успях да се запозная с много от участниците, тъй като бях заета да се грижа за костюма си. Въпреки това имах огромната чест да се състезавам рамо до рамо със Germia, една от най-добрите косплейърки и мой фаворит. За мое щастие участничка, с която се бях запознала в Лондон, също бе част от състезанието и успях да си поговоря малко с нея.
Евентът, по големина, не може да се сравни с този в Лондон, но не е и никак малък. Разпростираше се на 2 етажа в голяма сграда, която приличаше на извънземна чиния. Това, което ме впечатли е, че там цял един етаж бе отделен за творците. Това бяха други косплейъри или артисти, които представяха забележителните си творби.

И двата евента имаха положителни и отрицателни страни за мен, но все пак ще си останат, най-ярките спомени в целият ми живот. Искам искрено да благодаря на организациите, които ме изпратиха да представя представя страната си.

5. Като започнем от обувките и стигнем до косата, кое отнема най-много време?
Ако трябва да избера между обувки или коса. Определено обувки. Едно от любимите ми неща в един косплей. Да, съгласна съм, че на перуката може да се обърне адски много внимание, но аз лично съм много зарибена по изчанчени стилове обувки, който да преправя до неузнаваемост. Веднъж даже купих втора ръка обувки и реших да шокирам старият им собственик. Пратих на жената новата версия и тя остана леко шокирана 😀 
А като цяло в зависимост от костюма, може абсолютно всяка една част да изисква много време и усилие за направата.

6. Косплей или кросплей? Или и двете?
Косплей. Смятам, че тялото ми не е никак подходящо за мъжки персонажи, заради твърде облите ми извивки. Това дупе трудно може да се прикрие ЗА ЖАЛОСТ!


7. Коя е най-трудната част от косплейването за теб?

Всяка една част от косплейването е трудно. Лично за мен, е адски сложно да си избера персонаж, който да мога да представя правилно на сцената. Персонаж, който прилича на мен, както вътрешно така и външно.

Ако става въпрос за изработка на костюм. Най-мразя да правя shoulder броня. Кройката й е доста трудоемка и изисква много нагаждане и нагласяне. Най-често успявам от 5-6 път да направя нещо лицеприятно. Много мразя също да шия и ръкавици. Горда съм да кажа, че на 51 път успях да направя първата си годна за носене ръкавица!!


8. Имаше ли костюми, които са неудобни или дори болезнени?
Въпросът е по-скоро:  “ Имам ли костюми, които са удобни? ”. Отговорът е много прост: НЕ. След всеки cosplay имам синки, рани или болки. Впиването на ластици в кръста ми, заради тежки поли, протрита кожа, леки кръвоизливи от тежките брони - това е ежедневието на всеки косплейър. 

9. От всичките ти проекти, кой се оказва най-скъпият?
Най-скъпият ми костюм бе направен да представи България на Cosplay World Masters в Португалия.  Цената му надвишаваше 1 800лв. Персонажът е Gore Magala от Monster Hunter 3.

10. Когато говорим за сценични участие кое предпочиташ – соловото представяне или груповите участия?
Нямам предпочитания.  И соловото и груповото участие си имат своя чар и харизма. За соло се изисква повече работа, тъй като си сам на сцената и цялото внимание е върху теб. При групите, измислянето на сценка е доста забавно, защото всеки има свежи и различни идеи. Комбинирането на много интереси и вкусове, определено правят едно представяне по-колоритно. 

11. В момента имаш ли си любим косплейър от България?
В момента в България забелязвам адски добри начинаещи косплейъри, който реших да отбележа. Много харесвам  Weiss Schnee (Луна) и Анита Рачева, които ни показват  доста добри изпълнения на сцена. Виждам, че полагат доста усилена работа по изработка на костюмите си, което много ме радва.  Гери  Найденова, също много ме впечатлява със своето набито око и ненормално добрите детайли на костюмите си. Не искам да забравя и Anita J Noia, която отделя толкова много усилия за всеки костюм. Играе си с абсолютно всичко и постоянно тества нови техники.  Радвам се, че често иска съветите ми и се вслушва в тях. Виждам как израства с времето! Nikol Milinich пък нямам на идея как успява да направи, чисти и детайлни костюми, за толкова кратко време.


12. А от чужбина?

Възхищавам се на Germia, Narga and Aoki cosplay, Tine Marie Riis, AmenoKitarou (A.K. Wirru) и още мноогоо.


13. Любимата част от изработката на костюма за теб е....?
Довършителната работа. Да изпипам детайлите, да сложа светлосенки, допълнителни шнурове за украса, мъниста, камъни. Един костюм не изглежда довършен и красив, ако не му се отдели внимание за изчистване, светлосенки и малки детайли.


14. Кой е любимият ти собствен косплей до момента?

Battle Princes Snow White, която представих на Aniventure 2016.

Първата ми броня и костюм направен за 14 дни. Освен, че цялостният образ на персонажа се получи много добре,  това е и любимото ми представяне на сцената. Смесица от комедия, с нотки на поука и изненадващи обрати.  Дадох най-доброто от себе си за този cosplay и смятам, че и публиката го почувства!15. Ако можеше да косплейваш където и да е по света, къде би отишълa?
Моята мечта е да отида на fansign на БТС облечена като герой от Overwatch. Извинявам се, че това може би Ви звучи мега тъпо, но смятам, че би било доста смешно преживяване. 


16. Кое беше първото събитие, на което косплейва и кой герой?
Първото събитие беше Aniplay 2012г. Косплейвах Nyu (Lucy) от анимето Elfen Lied.

Съвсем случайно някакво момиче се свърза с мен в интернет и ме покани в косплей групата си. След първото си участие бях адски вдъхновена и осъзнах, че искам да се занимавам с това “хоби” доста по-сериозно. Момичето, което ме покани в групата пък стана най-добрата ми приятелка и до днес, без която не мога са си представя какъв би бил живота ми!


17. Кога и къде ще можем да видим следващия ти персонаж, в който ще се превъплътиш?

Хората са много непостоянни в желанията и интересите си. За голяма жалост на последното събитие осъзнах, че вече не изпитвам същите трепетни емоции, които изпитвах преди на сцената и зад нея. Не казвам, че ще се откажа от косплея, но най-вероятно скоро няма да правя костюми.


18. Имаш ли забавна/неудобна случка преди или по време на представления? Ако да, какво се случи?
Случката беше преди много години. Даже на помня, на кой евент. Косплейвах Blood Moon Akali. Костюмът ми се състоеше от нещо като пола. Докато си говорех с мои приятели, странен фотограф се приближи,  легна под мен и започна да снима под полата ми най-нагло. Аз се възмутих и го помолих да престане. Той направи 10-20 бързи кадъра и се изпари, без да каже и думичка. За жалост беше закрил лицето си зад апарата и не можах да видя кой е.


19. Колко далеч в героя си готовa да стигнеш докато косплейваш? В края на дена ти „ти“ ли си или си твоя „герой“?
Най-екстремното нещо, което съм правила за cosplay, беше да си обръсна челото. Трябваше да косплейвам Сакура Харуно от Наруто.  Тя е известна със своето гигантско чело. За жалост моето е много малко.. Затова бръснарското ножче си свърши работата!
За въплъщения в самата личност на персонажите нямам проблеми. Не се задълбавам толкова в поведението им, тъй като повечето персонажи, които избирам, имат сходни черти с моят характер, затова не се налага и подробен анализ или подражаване. 


20. Кой е най-лошият съвет за косплейване, който някога си получавалa?

Не мисля, че съм получавала лош съвет. В крайна сметка, всеки съвет си е съвет. Старая се да се вслушвам във всяка една критика от чужд човек, това е важно за мен. За жалост  нашето косплей общество, често се сдържа да дава открити мнения на останалите косплейъри. Смятам, че ако сме по-откровени и отворени към отсрещния, ще се развиваме доста по-добре и по-бързо.


21. Кои са трите най-важни неща, без които не би си и помислялa да отидеш на аниме събитие?

Ако косплейвам:
- Горещ силикон (въпреки, че е забранен винаги си го нося).
- Ножица (+ютия + ducktape което си е класика).
- Игла и конец. (които след всички тези 7 години, нито един път не са ми потрябвали ).
Ако НЕ косплейвам:
- Храна (която отново е забранена, но някак успявам да я вмъкна + клечки за ядене, защото на събитията често има noodles, но клечки няма 😀).
- Гримове (защото често плача от смях или вдъхновение, докато гледам косплейът).
- Изолирбанд (не знам защо, но винаги е полезен за всичко).


22. Коя според теб е най-честата грешка, която новите косплейъри допускат?

Тенденцията при новите косплейъри е да не изработват  костюмите си. Това според мен обезличава цялата идея на косплея. Разбирам, че не са опитни и не разбират от шев, кройка и крафт, но някои от тях даже не се опитват.  Все повече и повече, хора нямат желание да пипнат нищо по костюмите си. Някои от тях компенсират с отлично изпълнение на сцената, което всъщност е прекрасно. И все пак други излизат на сцената само за да се разходят по нея. Това също обезличава косплей идеята.
Моят съвет към новите косплейъри е: “Ако не можете да шиете ок, това не пречи да си изработите малките детайли по костюма. Да направите рисунки по платовете, да сложите някой друг аксесоар, но никога не разчитайте на напълно готов продукт. Също така, ако сте решили да косплейвате на сцена, отделете по 1-2ч. преди лягане за да измислите нещо, което да покажете пред публиката като представяне. Защото за да грабнете овациите не се изисква само да се разходите от единия до другия край на сцената.”


23. Когато говорим за заснемане на крайният резултат кое би избралa – фотосесия или видео заснемане?
Фотосесия. Не смятам, че опитни оператори, биха се съгласили да заснемат сцена с косплей. Самото заснемане на клип, изисква доста повече работа за 2-те страни. Както за модела така и за оператора. Снимането на косплей видео става по определен и много специфичен начин.


24. Какво е чувството да имаш толкова много фенове?

Аз и фенове… хаха. Аз съм ФЕН, на косплея.


25. Къде можем да те намерим онлайн?

Facebook
Deviantart   
Instagram

Кредити на снимките: SammiesSnapcraft и AndreySpiridonovPhotography.

Още снимки може да разгледате в галерията ни по-долу или от DeviantArt-a на Вени тук.

Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾