Суми - Косплеят е магия, изкуство, призвание и част от мен
06 Oct

Суми - Косплеят е магия, изкуство, призвание и част от мен

Суми - Косплеят е магия, изкуство, призвание и част от мен

Представяме ви първото ни искрено и лично интервю със Симона  - Суми. 😍 Тя ще ни разкаже какво е да си косплеър, колко внимание изисква пресъздаването на един персонаж - грим, костюм и перука. Създаването на трайни приятелства и радостта в очите на публиката. А, за 🍰 десерт ви е подготвила интересни снимки в галерията по-долу и къде може да я намерите в социалните мрежи.


1. Здравей! Представи се с няколко думи на читателите на Animes Portal!

Здравейте! Първо, благодаря за възможността да поговоря за това 🔥 прекрасно хоби!
Аз съм Симона Кнежевич или Суми, както съм по-позната в косплей средите. На 26 години съм и се занимавам с косплей от 2013 година, а на събития ходя от 2010 година (най-доброто решение, което съм взимала някога бе да посетя ивента, макар да не ми се ходеше особено). За мен... Оказва се трудно човек да 😅 говори за себе си с повече думи и да не звучи сякаш се прехвалва... Творческа личност съм. Обичам да рисувам, независимо дали върху хартия, плат, под формата на грим... Обожавам 🎭 театъра и онова, което правят актьорите на сцената, то е истински вдъхновяващо и е невероятна магия за мен, обичам да играя... на сцена, пред по-малка аудитория, няма значение – влизането в определена роля е изключително интересно за мен и ме привлича по особен начин. А, да – аз съм учител и се гордея с този факт! 💓 А учениците ми са впечатлени от заниманията, които имам в извънработно време и смятам, че това е един начин да достигна до тях!


2. Какво беше първото, което те заинтересува в косплея?
Първото нещо, което ми направи изключително силно впечатление що се отнася до косплея, беше самата игра на сцена. Тя ме завладя със страшна сила. Да видиш как някой кара твой любим герой да оживее пред очите ти, да се движи и говори като него, е неописуемо. 💗 А по-късно и самият процес на създаване на костюма за героя, изпипването на детайлите, грешките и пробите, докато се достигне желания резултат... Това е неописуемо чувство. 👚👟👖


3. Косплеят за теб е...?

Магия. Изкуство. Призвание. Част от мен. 

Доскоро мислех, че достигна ли определена възраст, аз няма да имам правото да стъпя на сцена, тъй като това занимание е за по-младите, но с всяка изминала година желанието ми да представя важен за мен герой на сцена се усилва, трупам опит в някои отношения и вече нямам намерение да спра скоро. 🌪 Ако някой някога реши да съди друг за това, че прави онова, което обича, нека... Понякога трябва да бъдем щастливи и доволни от себе си, независимо от мнението на другите. 🙏

Косплеят за мен е начин да се откъсна от ежедневието, изпълнено доста често с напрежение. Животът напоследък е толкова забързан, че ни остава съвсем малко време да се усмихнем, камо ли да се смеем от сърце. Хората са тъжни, често пъти лицата им изглеждат изморени от живота, самите те имат вид на покрусени... 🙁 А това хоби не ми е донесло друго освен усмивки, щастие, положителни емоции... 😊 Разбира се, имало е и напрежение, сълзи и нерви, но те са много по-различни от ежедневните... Накрая, когато представиш косплея си и зарадваш дори един човек... Тогава всичко си е струвало.

4. От колко време косплейваш?
От 2013 година. Беше абсолютна случайност – група мили хора, част от които днес са най-близки за мен и в обикновения живот, ми предложиха да участвам с тях и аз приех. Косплеят бе скалъпен в последния момент, беше оригинален мой герой, но всички много се забавлявахме и никога няма да забравя 😍 емоциите от деня, в който стъпих на сцената с приятелите си за пръв път.


5. Косплей или кросплей? Или и двете?
И двете. За мен полът на героя няма значение, стига да ме грабне като характер. Правила съм дори доста повече мъжки персонажи, тъй като държането и привичките им ми допадат повече. Играейки на сцена, поне според мен, човек трябва да остави скрупулите зад гърба си и просто да влезе в ролята, която желае, без значение дали ще се наложи да представи герой от другия пол. 


6. Когато създаваш своят герой, колко време отнема (грим, перука, костюм)?
Аз не мога да шия и така и не се научих... Преди казвах, че не остава време, но сега просто нямам желание. (Макар да си купих учебник по шев и кройка, но няма да се заричам 😅). Перуките представляват най-голяма трудност за мен. Често пъти стоя гледам перуката и се чудя как се очаква да стилизирам това нещо, за да заприлича на откачените прически на героитe, които съм избрала?! (Имайки предвид, че собствената си коса мога или само да среша, или да вържа на опашка).  Слава Богу, има човек, който ми е голямо рамо що се отнася до стилизация на перуки. (Тоби, жив и здрав да си ми и до 100 години да ми помагаш за перуките 😁). 
Грима е най-приятната за мен част! Тъй като гримирам и себе си, понякога и други хора и смятам, че в това отношение имам известен талант, обожавам момента, в който трябва да правя тест грим за някой герой, бил той за мой косплей или не. Съсредоточавам се дотолква, че често са ми казвали, че изглеждам ядосана и давам вид на човек, който всеки момент може да набие някого... 😁


7. Когато говорим за сценични участие кое предпочиташ – соловото представяне или груповите участия?

Тук въпросът е малко сложен... Ако тази анкета ми бе дадена преди две години определено щях да избера груповото представяне. Но сега... соло. Аз съм човек, който не се бори за награда, моето единствено желание е да представя героя, който съм харесала, такъв, какъвто е в действителност и да приличам на него. Ако за това взема някаква награда – добре. Ако не взема – пак добре. То всъщност за мен наградата е усмивката на хората, които виждат косплея ми и го оценяват, защото и те като мен, по някаква причина, симпатизират на персонажа.

Последните две години груповият косплей за мен се превърна в неприятно изживяване. Напрежението, повишаването на тон, разделението... Не това трябва да представлява косплея. Много хора сме в група, факт. Всеки е различен характер, всеки иска да постигне нещо с правенето на костюма и представянето му, но... не е същото като едно време. Дали хората се променихме, дали вече не гледаме в една посока – не зная. Къде аз самата съм създавала напрежение, къде други участници... не е приятно. С това изречение искам да дам съвет и на начинаещите косплейъри – започнете от малки групи с хора, които имате еднаква цел с груповото си представяне. Не обвинявам никого – някои хора са състезателни натури и за тях безупречното представяне е най-важно и това е чудесно! Но ако усетите разминаване в онова, което желаете да постигнете със сценката си – говорете и го изгладете! Иначе рискувате нервите и приятелствата си!


8. В момента имаш ли си любим косплейър от България?

Ох... само един ли трябва? Ще наруша малко правилата и ще изредя хората, които за мен са специални по един или друг начин, не мога само един! Sujuk cosplay, Bokocosplay, Rado Raven Art, Setebos, Stella Papazova art, Mags Brick, Venus cosplay and makeup и сто процента има още (някои нямат социални мрежи, свързани с косплея си). Но специално тези хора са невероятно талантливи, изключително човечни и мили и наистина се чувствам привилегирована, че общувам с тях по един или друг начин!


9. Следиш ли чуждестранни косплеъри – кой/кои?

Тук списъкът е по-малък поне! Ще посоча само онези, които следя от дълго време и с голям интерес – Mini Nene, Yourfinalboss, Eiki, Suki-cosplay!


10. От всичките ти проекти, кой се оказва най-скъпият?
Freed Justine – Fairy Tail. Онова, което го оскъпява най-много, са платовете за горнището му, тъй като исках да е хубаво и перуката, за която дадох общо 90лв, за да пристигне експресно, понеже предната не дойде!

11. Kой е любимият ти до момента?
Много се колебая между два...
💙  Изуна Учиха
(Naruto)
беше косплей, който аз не планирах, понеже не бях запозната с героя, но Тоби ме попита бих ли искала да му партнирам с този герой и аз приех. След като го проучих внимателно разбрах колко всъщност ме привлича и като характер, и като визия, и като връзки с останалите персонажи и до ден днешен обожавам моментите, в които с Тоби правим фотосесии като Мадара и Изуна Учиха – двама от най-силно свързаните персонажи в “Наруто”, поне за мен. 
💜  Индра Отсутсуки
(Naruto)
пък е герой който много ми напомня на мен самата... Твърдият му характер, нежеланието да се покаже слаб пред другите, привъзразността, която изпитва към брат си Ашура (и естествено тук трябва да спомена, че Тоби косплейва Ашура – обичам те, брат ми) отговарят много на онова, което и аз правя в ежедневието си. Разбира се, има доста разминавания, но сложността на този герой ме грабна още от момента, в който го видях в мангата на Наруто. 
В крайна сметка и двамата са герои, които аз обичам и са ми скъпи по две причини:
Смятам, че и визуално, и като характер успявам да ги представя на сцена по подходящ начин;
Свързвам ги със скъп за мен човек 💓


12. Кое беше първото събитие, на което косплейва и кой герой?

Ако не се лъжа за пръв път косплейвах на Аниплей 2012 година и представих оригинален свой герой, който бях създала за анимето “Наруто” – тя се казва Сумизоме Хисаката и се получи доста смешна сценка за отношенията ѝ с някои членове на Акатски и приятелите ѝ от Коноха. Благодарение на останалите участници в сценката си изкарахме чудесно и дори някои фенове ме попитаха дали моята героиня не е всъщност персонаж от някой филър-епизод. 😄 Бях много, много приятно изненадана от реакциите на хората тогава!


13. Кога и къде ще можем да видим следващото ти представяне?

Ами или Аниплей 2019г. или AnimeS Expo 2019г. – зависи кое събитие ще е първо през новата година! Няма да издавам кой персонаж ще представя, но след известно прекъсване на косплея от моя страна ще се завърна с пълна сила, така че... 💪 Stay tuned! 


14. Любимата част от изработката на костюма за теб е....?

Рисуването върху платовете на разни детайли, боядисването на реквизит и оръжия, ако има такива, гримирането... Неща, свързани по някакъв начин с четка, боя и много, ама много цапане на под, стени, мебели, крайници, кожа... 😀


15. Кое би избрала, фотосесия или видео заснемане?

Фотосесия. Харесвам видеата, но много обичам фотосесиите, особено когато ги правят талантливи фотографи! (Shoutout за Honest Cosplay – Невероятни и мили хора! Прекрасен екип фотографи). Уловените неподвижни кадри, лично според мен, дават възможност или на фотографа, или на самият косплейър да ги обработят по начин, който да доближи снимката до момент от анимето или мангата и сравняването на снимката с кадъра е невероятно, ако обработката се е получила добре!


16. Имаше ли костюми, които са неудобни или дори болезнени?
Слава Богу, засега не съм имала болезнени косплеи. 😅 Като цяло не съм фен на обемните косплеи, а и героите, които обикновено ме грабват, са с по-лесни костюми просто (каза тя и подготви обемен герой, обвит в брони за следваща година). Но съм имала доста неудобни костюми... Спомням си случай от 2015, ако не се лъжа... Беше Юни-Юли месец, слънцето навън направо изпепеляваше, едва се дишаше, бе ясен и слънчев ден без нито едно облаче, което поне за няколко минути да спази положението. Много хора бяхме в залата, така че с или без климатик, вътре трудно се дишаше, а аз, знаейки какво ще е времето, реших че трябва да косплейвам Обито Учиха – От главата до петите в дебела връхна дреха, отдолу няколко потника, тъй като трябваше по някакъв начин да пристегна гърдите си, дълъг, плътен панталон, обувки, от които поне пръстите се подаваха навън, зимни ръкавици на ръцете, перука на главата, грим по лицето, който не знам как не се разтече... И с всичко това, навън на слънце, правехме фотосесия... Най-сетне разбрах как се чувства храната в микровълновата печка и мога да кажа, че не е приятно. Е, оцелях по един или друг начин, но понеже един ден мъки не ми стигна, на другия ден косплейвах Изуна, който е облечен по доста сходен начин, само дето няма ръкавици на ръцете. Така че... хора, моля грижете се за себе си и мислете кой сезон е, как е облечен героя ви... Но какво давам съвети, косплейърите винаги оцеляваме, независимо от атмосферните условия! 😀


17. Случвало ли се е да имаш Яой или Юри сцена?

Случвало ми се е да правя Яой сцена и не виждам нищо лошо в това – 😉 аз съм в ролята на героя си, преценила съм, че той би направил нещо такова и го правя. Влизането в роля изисква човек да свали някои свои бариери, за да се справи добре.


18. Коя е най-трудната част от косплейването за теб?

Организацията на времето, особено ако сте група. Доста често искам да правя много костюми за всяко събитие, но чисто физически времето не ми стига, защото или не съм почнала достатъчно рано, или изниква работа в личния живот, която не може да бъде пренебрегната. 
Ако си в група има доста хора, които действат по различен начин. Аз например съм педант що се отнася до точността и когато се закъснява за репетиции, дори с 15 минути, се изнервям и после доста мърморя. Има хора, които правят нещата в последния момент, други много рано, трети не знаят какво се случва, четвърти се твърде спокойни и да се организират, приемат и разберат толкова много различни характери за мен е най-сложното в цялата подготовка. Но ако успеете да преодолеете различията си в група, резултатите често са страхотни!


19. Имаш ли забавна/неудобна случка преди или по време на представления? Ако да, какво се случи?

Че аз не знам дали има момент, в който да нямам такива случки. Но мога да разкажа за две, които за мен лично бяха забавни, макар с едната да изнервих един човек (Извинявам се!). Преди няколко години, когато косплейвах Фрийд от Фери Тейл така и не отидох да си потърся бели ботуши и накрая, понеже нямаше време, си купих два чифта бели чорапи, до коленете, обух си ги и излязох на сцена. Настъпих нещо остро, скъсах единия чорап отдолу, но сценката мина. Снимките изглеждаха прекрасно и дори няколко човека ме попитаха откъде съм взела белите си ботуши...
Тази година, по време на Аниплей, косплейвах Зуко от Аватар: Последният повелител на въздуха. Всичко вървеше прекрасно, обличах си костюма, грима стана добре и когато трябваше да си обуя ботушите се оказа, че съм си взела двата леви черни ботуша... Партньора ми малко се ядоса, но пък аз си излязох боса на сцена, получи се добре, а някои хора дори помислиха, че героят просто ходи бос...

Мисля да спестя разказите за безбройните падания, синини, рани и изкълчвания, които са се случвали по време на репетиции и на самата сцена, защото от 2012 година насам аз нямам участие, в което да не се налага да падам/припадам и винаги се раздавам малко повече, отколкото трябва...😅


20. Колко далеч в героя си готова да стигнеш докато косплейваш? В края на дена ти „ти“ ли си или си твоя „герой“?
Готова съм да стигна до крайности, дори това да е в разрив с начина, по който аз мисля по дадени въпроси. За мен именно това е истинското предизвикателство – да пречупя себе си и да вляза в ролята на героя, който съм избрала. Да мисля като него, да се държа като него, да говоря като него, каквото и да ми коства това. В края на деня смятам, че аз съм своя “герой”, защото за мен това е целта на косплея. Не съм важна аз, важно е това, което представям, да отговаря на истината. 


21. Всички знаем, че костюмите понякога са доста скъпи. Как успяваш да спестиш за всеки един костюм?

Аз планирам финансите си за всичко и винаги мога да преценя колко и какви пари ще ми трябват за изработката на даден костюм. Имам много познати, които ме ориентират в цените на непознати за мен материали и в това колко от дадения материал ми трябва, затова мога да си планирам бюджета. Ако нещо ми се стори прекалено скъпо просто го оставям за друг момент, защото не мога да отделя достатъчно пари за него, а ми се иска костюмите ми да са добре направени. 


22. Кои неща задължително трябва да вземеш на аниме събитие с теб?

- Безопасни игли  - Много
- Пистолет за горещ силикон
- Лак за коса
- Гримове
- Duck Tape
- Ютия


23. Коя според теб е най-честата грешка, която новите косплеъри допускат?
Не знаят какво да правят на сцената. Много е важно да се измисли сценичното представяне! Дори за трийсет секунди трябва да помислите какво и как да направите. Ако ви е трудно и притеснено просто прегледайте любимите пози на героя си, застанете на сцената като него, за да могат да ви видят хората, да ви снимат фотографите – вложи ли сте старание, нека го оценим! И не се притеснявайте от критика, дори неприятна – не всеки ще оцени костюма ви, но това се случва дори и на най-добрите! Отпуснете се и покажете какво можете! 💗 Аз лично винаги съм насреща за новите попълнения и бих ги окуражила по всяко време!


24. Кои са най-добрите неща, които разбра за себе си след като започна да косплейваш?

Разбрах, че съм способна на много неща, които никога не съм си представяла, че мога да направя. 😅 Оказа се, че мога да гримирам и да променям лицето, а мислех, че няма как да го направя. Оказа се, че мога да рисувам върху дрехи и да изглежда добре, а винаги съм се съмнявала в себе си. Осъзнах, че мога да играя различни роли – тъжни, весели, забавни, зли, добри, а си мислех, че някои роли са невъзможни. Научих се да разпознавам различни материали за изработка на оръжия и брони, да боравя с дремел, да обработвам фибран, да китосвам и какво ли още не, да подбирам хубави платове, да правя няколко различни бода отскоро! Човек не бива да казва, че не може да прави нещо, докато първо не опита и не се потруди!25. Какви награди си получавала и коя година?

За някои не съм много сигурна, но:
Aniventure 2013 год. – Най-добра група;
Aniventure 2014 год. – Най-добра група;
Anifest 2016 год. – Най-добро сценично изпълнение;
On!Fest 2017 год. – Best prop;
Aniventure 2017 год. – Най-добра група;


26. Къде можем да те намерим онлайн?

Можете да ме намерите на facebook страницата ми:  sumicosplay92
Също така може да посетите и новият ми instagram профил: sumiscosplay

Още снимки може да разгледате в галерията под статията.

Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾