Страст и изкуство, което няма граници - Stella Papazova Art
21 Sep

Страст и изкуство, което няма граници - Stella Papazova Art

Страст и изкуство, което няма граници - Stella Papazova Art

Запознайте се с известната и страхотна косплейърка Стела. С годините тя доказва на какво е способна, създавайки детайлни костюми, брони, оръжия и какво ли още не. 🗡 Отличена е с много и заслужени награди! Радваме се, че прие нашата покана за уеб интервю, надяваме се да Ви е интересно, колкото беше и на нас докато го подготвяхме! 😍

Здравей! Представи се с няколко думи на читателите на Animes Portal!

Здравейте! Казвам се Стела Папазова-Бичева, в мрежата по-известна като Stella Papazova Art 😊

Ще ни е интересно да изброиш топ 3 интересни/странни факта за теб.
Обожавам да рисувам както на ръка, така и дигитално на таблет. Работя като архитект и обичам да карам колело в планината.Какво е косплеят за теб? Какво беше първото нещо, което те заинтригува в него?
Косплеят за мен е страст и изкуство, което няма граници. 🔥 Първият път, в който видях що е косплей, беше преди много години – гледах клип от конкурса за костюми на Blizzcon. Като един верен Warcraft фен бях изумена от това какво могат да направят хората и как могат да се превъплъщават в любимите си герои от играта. Тогава не можех да си представя как се правят такива костюми и не съм се замисляла дали и аз някога бих могла да създам нещо такова. Постепенно започнах да се интересувам от материали, начини на изработка, като главната ми цел беше един ден да направя голяма Warcraft броня.От колко време косплейваш?
От около 5 години.

Как избираш героите си?
Веднага! 😍 Влюбвам се в тях от пръв поглед в повечето случаи. Когато играя с някой от тях, допълнително се надъхвам и си представям как бих направила отделните части от костюма. Правя си скрийншоти, гледам ги мечтателно и междувременно се възхищавам на 3D артистите работили върху моделите.Коя е любимата ти част от изработката на един костюм?

Най-много обичам да изработвам неща от ЕВА пяна, но за да бъда по-конкретна - броните.

Коя според теб е най-трудната част от косплейването?
Най-трудно ми е сценичното представяне, тъй като понякога нямам голяма свобода на движение, заради всички неща, които съм накачила по себе си. В някои от костюмите (например Ahri) срещам и известни затруднения в шиенето.

Кое беше първото събитие, на което косплейва и кой герой?

Първото събитие, на което косплейвах беше Animes Expo и бях класическия скин на Katarina от League of Legends.Като започнем от обувките и стигнем до косата, кое отнема най-много време?

Наистина зависи от избора на герой. Има герои, които са с по-семпли дрехи, но перуката е по-сложна или обратното - има такива, които са със семпли коси, но с много детайли по дрехите например. Лично за моите избори, които съм правила, винаги броните и плетенето на ризница е отнемало най-много време. Въпреки че използвам ЕВА пяна, прекарвам часове в шкурене, грундиране, моделиране, подготовка, боядисване, състаряване… 😀

Костюмите понякога са доста скъпи. Как успяваш да спестиш за всеки един костюм?
Постепенно набавям нужните материали. Когато разпределиш всичко нужно за един костюм в рамките на около 1 година е доста по-леко.

Кой е любимият ти собствен косплей до момента?
Най-любимият ми косплей е алтернативният костюм на Сири от The Witcher 3. Нарича се алтернативен, тъй като беше добавен по-късно към играта и беше допълнителна опция, която можеш да избереш, нещо като скин. Отне ми около 10 месеца, но работих върху него с огромно желание и внимание към всеки един детайл. 😊 За него използвах и най-различни, интересни техники като бродиране, плетене на ризница, отливане, рисуване с 3D боя, гравиране и т.н. Освен всичко това, тя е любимият ми герой от играта и книгата.Когато говорим за сценични участия кое предпочиташ – соловото представяне или груповите участия?

И двете имат своя чар и предизвикателство. Предпочитам груповото участие, защото е по-забавно и могат да се измислят безброй интересни сценарии. Когато съм зрител също ми е по-интересно да гледам групови представления, отколкото солови, а и да не забравяме, че най-престижното косплей състезание WCS в Япония представя само групови участия.

Ако някой ти каже, че косплеят ти е ужасен какво би направила?
Всеки има право на мнение, още повече когато един човек излага свои творби в интернет пространството, независимо дали са скици, рисунки, косплей снимки, той трябва да е готов на всякакъв тип коментари. Това със сигурност не би ме разколебало в своите умения, най-вече защото косплейвам заради самата себе си.

Какво е хобито ти, освен косплейването?
Трудно намирам свободно време покрай толкова много хобита и работа, но на първо място след косплея гледам да тренирам. 💪 Спортът е изключително важен за здравето, мотивацията и дори вдъхновението. Обичам да карам планинско колело на чист въздух сред горички и полянки. 🌞🌳 Други хобита, които имам са рисуването и играенето на компютърни игри.В момента имаш ли си любим косплейър от България? А от чужбина?
В България има много добри косплейъри, но фаворит ми е Кристина Каменова. Харесвам начина, по който изработва броните си и всички опити, които прави с различни видове бои. Възхищавам се и на шивашките умения на Радослав Петров, както и на невероятният му избор на платове и внимание към детайлите.
От чуждестранните любимци са ми The Egg Sisters, Ginoza Costuming, Narga & Aoki и Kamui.

Кои са нещата, без които не би си и помисляла да отидеш на събитие?
На първо място костюма разбира се! 😲 Винаги нося със себе си много фиби, изолирбанд, конец, игла и универсално моментно лепило.

Имаше ли костюми, които са неудобни или дори болезнени?
Да. Aela the Huntress от The Elder Scrolls V: Skyrim – начинът, по който бях закрепила ризницата за кожата, която висеше отстрани на бедрата ми беше с тел. Тази тел стърчеше и ми драскаше краката всеки път като вървя. След това добавих допълнителен плат, който да покрива телчетата. 😅 Взех си поука и всеки път като имам стърчащи неща в контакт с тялото ги облепям хубаво с мекичка кожа. KDA Ahri не беше удобна единствено заради алуминиевата конструкция на кръста ми, но не измислих по-добър начин от този на адашката Stella Chuu. Като цяло се стремя да правя костюмите си удобни до колкото е възможно и заради това отделям месеци наред в подготовка, планиране и пробване на различни методи.Какъв съвет би дала на новите косплейъри, които тепърва прохождат?
Най-вече да не се отказват, когато срещнат трудност. 🙏 Като за начало е добре да изберат и проучат по-семпъл и лесен герой и постепенно да се върви към по-трудните. Важно е да се започне подготовката възможно най-рано, за да има достатъчно време за всичко.

Какви награди си получавала и коя година?
По-интересните награди, които съм получавала са за ICL 2017г. в дуо категория и отново за ICL 2018г. соло категория като български представители на International Cosplay League, Мадрид, Испания. На последното за жалост не успях да отида и го отстъпих на 2-рото място, но пак се брои за награда. Първото ми участие в ICL през 2017г. остана един незабравим спомен с невероятни хора, нови запознанства и вълнуващи емоции. 😍 С Николай Бичев бяхме дуо група – на Animes Expo бяхме Death Knight blood elf (аз) и Undead Rogue (той) от World of Warcraft, a в Испания бяхме съответно Ciri и Dandelion (The Witcher 3). Събитието само по себе си беше страхотно, а отношението на организаторите беше изключително внимателно. 💖
 


Кога и къде ще можем да видим следващия ти персонаж, в който ще се превъплътиш?
На следващото косплей събитие, разбира се! 😀

Кои са най-добрите неща, които разбра за себе си след като започна да косплейваш?
Това, че мога да бъда много организирана и любознателна. Има още какво да се работи по тайм мениджмънта, но има напредък в това да не оставям всичко за последния момент.Къде можем да те намерим онлайн?
Facebook: StellaPapArt
Instagram: @sinister.rogue
DeviantArt: jellyxbat

Credits: Andrey Spiridonov Photography / Friday chopsticks / Виктор Минчев
Още страхотни снимки може да видите под интервюто в раздел "Галерия"

Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾