Сони – страстен любител на азиатската култура, книгите и... шоколада!
02 Dec

Сони – страстен любител на азиатската култура, книгите и... шоколада!

Сони – страстен любител на азиатската култура, книгите и... шоколада!

Днес ще Ви запознаем със Сони. Отново едно искрено и лично интервю, интересни факти и запомнящи се моменти на сцената и зад нея. Беше изключително приятно и благодарим на Сони, че прие поканата ни. 😻


1. Здравей! Представи се с няколко думи на читателите на Animes Portal!
Здравейте! Аз съм Сони – страстен любител на азиатската култура, книгите и...шоколада! Занимавам се с писане, фотография, обичам да изучавам езици и да творя.


2. Косплеят за теб е...? Какво беше първото нещо, което те заинтригува?
Косплеят е едно от най-прекрасните неща, до които съм имала възможност да се докосна. Още от момента, в който за първи път видях косплейър, се влюбих в това изкуство и си обещах, че ще опитам да направя първия си герой. Заинтригува ме вниманието и любовта, с която косплейърите подхождат към своите персонажи, усилията, времето и желанието, които се влагат във всеки един детайл и най-вече как преобразяването в нещо несъществуващо  може да те накара да се почувстваш наистина себе си.


3. От колко време косплейваш?

Първия си косплей направих през 2015 на Aniventure и беше Yuno Gasai. Този герой представляваше по-скоро опит – да отида на събитие като участник за първи път, да се запозная със средата и възможно най-скоро да се върна за още приключения. Не съм правила косплей от доста време, но определено не съм приключила и дори в момента подготвям нещо ново!


4. Какво е чувството да си на сцена и да имаш фенове?

Винаги съм страдала от сценична треска и преди първия косплей изпитвах ужас и ми се искаше да избягам и да не се върна. Всичко се промени в момента, в който стъпих на първото стъпало към сцената – затворих очи и когато ги когато ги отворих, вече го нямаше онова „аз“, което познавах – следващите минута и половина ме заредиха с енергия и положителни емоции за цяла година напред. Единственото чувство, което изпитвам на сцената сега е абсолютното щастие. А относно феновете, най-красивото нещо, което съм виждала по време на събитие, са израженията на хора, които виждат оживял своя любим герой. Така че към феновете изпитвам обожание.


5. Косплей или кросплей? Или и двете?

За момента не съм пробвала да правя кросплей, но смятам, че наистина ще ми хареса. Освен това ми е голяма мечта да се видя в образа на Sesshomaru от Inuyasha.


6. Как избираш героите си?

Критериите са различни – може да ме е впечатлил конкретен герой и да се оприлича на него, може много да ми хареса костюма и това да ме вдъхнови да го пресъздам. Дори не аз избрах Yuno, а мои приятелки ми казаха, че много им напомням на нея и това е моят образ. И до ден днешен не откривам приликите, защото ги няма, нали...нали?!😅

Esther Blanchett пък избрах, защото исках да направя нещо наистина голямо, сложно и забележително. А какво по-забележително от една кралица с четириметров плащ и светещи криле? 😁


7. Ако някой ти каже, че косплеят ти е ужасен какво би направила?

Реакцията на зрителите е явен критерий за това дали си се справил или не, на къде трябва да се развиваш и какво да направиш, за да си стъпка по-близо до идеалното превъплъщение. Смятам обаче, че подобен подбор на думи не бива де се използва към някого, който създава изкуство, независимо от нивото, което е достигнал. Критиката и съветите са едно, а отхвърлянето и обидата към нечий труд – съвсем друго. Затова ако чуя точно такъв коментар, без съвет или критика към него, няма да му обърна внимание. Въпреки състезателния елемент, преди всичко косплеят не трябва да поражда омраза, а да носи истинско удоволствие, както на участниците, така и на зрителите.


8. Кои са трите най-важни неща, без които не би си и помисляла да отидеш на аниме събитие?
Лак за коса (колкото повече, толкова по-добре), игли, конци, ножици и изобщо всякакви шивашки материали, както и резервни елементи за всяка част от костюма, която може да бъде унищожена преди и по време на представянето.


9. Когато говорим за сценични участие кое предпочиташ – соловото представяне или груповите участия?

Определено соловото представяне, защото често ми е трудно да се спогаждам с хората. Смятам обаче да опитам и групово участие, защото то дава възможност за по-интересен сценарий, за повече действие, за по-добро вникване в поведението на героя.

10. Коя е най-трудната част от косплейването за теб?
Най-трудно ми е, когато осъзная, че трябва да сваля костюма и да оставя  героя, който е бил с мен толкова много дълго, да си отиде. Това е и най-тъжното време, сякаш се разделяш с част от себе си и знаеш, че нищо повече няма да бъде същото. Все още когато слушам музиката, на която съм излизала, се връщам назад и с носталгия си припомням как съм била в нечий чужд образ.


11. Имаше ли костюми, които са неудобни или дори болезнени?

Във всеки костюм съм имала един или повече неудобни елементи. Като се започне от обувките, които често са твърде болезнени за цял ден ходене, мине се през перуката, намираща се в крайно некомфортна позиция и се стигне до металната конструкция на голяма част от костюма, която ограничава възможността за движението. Но неудобството и болката са ниска цена, която трябва да бъде платена за едно незабравимо преживяване (и за красивите снимки след това).


12. Кой е любимият ти собствен косплей до момента?

Любимият ми косплей е на Esther Blanchett. Направата на костюма беше дълъг и сложен процес, но крайният резултат определено си заслужаваше. Още докато проучвах елементите и търсех материали, вече знаех, че ще има добър резултат и не се след дълго приех Esther като част от себе си. Целият път, по който преминах, докато всичко бъде завършено, ми донесе много емоции и ми даде доста уроци как да се справям със сложни ситуации. Това, заедно с харизмата на Esther я правят мой безспорен фаворит и едва ли друг косплей някога ще може да я измести.

13. Костюмите понякога са доста скъпи. Как успяваш да спестиш за всеки един костюм?
При добро планиране, костюмът става готов за доста по-малко пари и с минимални главоболия. Но разковничето е в намирането на средина – как да се използват възможно най-много налични материали, без резултатът да изглежда некачествено и евтино. Добре е със спестяването да се започне рано – още при зараждането на самата идея за косплей, за да не се стига до екстремни финансови ситуации.😁


14. Любимата част от изработката на костюма за теб е....?

С риск да прозвуча като абсолютен мазохист, си признавам, че най-любимо ми е точно това, което ми отнема най-много време и нерви, а именно споменатите по-рано детайли. Има нещо магично в това да пришиеш ръчно над 40 метра перли – кара те да се замислиш за смисъла на живота и многократно да се прокълнеш, задето си причиняваш всичко това.

15. Случвало ли се е да имаш Яой или Юри сцена?
Уви, никога не се е случвало на сцена, защото винаги съм имала самостоятелни представяния, но зад кулисите са се получавали интересни сцени за отбраната публика.😉


16. Имаш ли забавна/неудобна случка преди или по време на представления? Ако да, какво се случи?

Когато косплейвах Esther, се наложи да пренеса всичките части на костюма с влак. Така цялото семейство и приятелите да се ангажираха с транспортирането. Започна се с бягане с препятствия, за да изпреварим всички останали пътници и да намерим място за двеста чанти и триста кутии и почти се стигна до саморазправа с хора, които съвсем малко ни отстъпваха по нахалство. 😂 Освен това успях да стресирам няколко души, които станаха свидетели как се опитвам да си извадя очите, решавайки да изпробвам лещите си в три през нощта в тъмното купе на влака. 😵 Но най- запомнящо се беше как излязох на сцената без ужасно неудобните ботуши по време на награждаването. Съответно дойде време да сляза, на първото спънах се в полата си и едно временно с това шиповете на крилете ми се заплетоха в завесата. Обмислям застраховка живот преди следващия косплей. 🤔

17. Като започнем от обувките и стигнем до косата, кое отнема най-много време?
Най-много време ми отнема ръчната работа по костюма и по-точно пришиването, залепянето и изобщо наместването на всяко едно малко парченце, за да се стигне до момента, в който почти всичко е готово и виждам някаква грешка в изработката, която ме измъчва безкрайно. И така всичко започва отначало и приключва около два часа преди самото събитие, поради което нито веднъж не съм виждала костюма си готов, преди да дойде време да се кача на сцената.


18. Колко далеч в героя си готова да стигнеш докато косплейваш? В края на дена ти „ти“ ли си или си твоя „герой“?

Готова съм да стигна до крайности и да позволя на героя да се всели в мен, без право на екзорсизъм до финала на представянето. 😁  Ако съм в процес на изработка, често и в началото, и в края на деня съм героя си и умишлено не позволявам на реалното си „аз“ да вижда дневна светлина, за да не се разконцентрирам от образа, който трябва да представя. Смятам, че колкото повече време живея с идеята, че съм персонажа си, толкова повече негови качества придобивам и толкова по-лесно ще ми бъде за един ден наистина да бъда единствено и само него.


19. Кой е най-лошият съвет за косплейване, който някога си получавала?

Да сложа цветни контактни лещи върху такива с диоптър и да ги нося в продължение на 14 часа. Голяма. Грешка. 😵


20. Коя според теб е най-честата грешка, която новите косплейъри допускат? Какъв съвет би им дала?

Понякога забелязвам пренебрегване на качеството за сметка на количеството. Да, чудесно ще е да направиш възможно най-много косплеи за кратко време, но това не оправдава свършената през пръсти работа. А за съвет (от личен опит) – нека повече хора видят изпълнението ви, преди да го представите на сцената и да ви кажат, ако изглежда малко или много нелепо, за да не се налагат импровизации на репетиция или още по-лошо...на представянето. Също така изградете здрава връзка с пистолета за силикон, защото ще имате дълъг съвместен живот (независимо дали ви харесва). 💙


21. Когато говорим за заснемане на крайният резултат кое би избрал – фотосесия или видео заснемане?

Може би фотосесия, защото там имам по-голям контрол  върху процеса на и върху самия костюм по време на снимките. Също така при фотосесия по-лесно могат да се забележат дребните елементи, както и всичко, което има нужда да се коригира. От друга страна, качественото видео заснемане може да даде повече разнообразие и да прикове вниманието на зрителя по-успешно.

22. Какви награди си получавала и коя година?
На Aniventure 2016 получих награди на публиката за най-добър костюм и най-добра прилика с оригинала, както и honorable mention на журито.


23. Кога и къде ще можем да видим следващия ти персонаж, в който ще се превъплътиш?

Всичко все още е на етап планиране и вероятно отново ще отнеме доста време, но се надявам да бъда готова до Aniventure 2019.


24. Кои са най-добрите неща, които разбра за себе си след като започна да косплейваш
?
Разбрах, че мога да се преборя с най- големите си притеснения и дори да ги превърна в нещо положително. Че (О, чудо невиждано!) всъщност имам достатъчно търпение да видя как нещо, правено в продължение на седмици, се разпада пред очите ми, да го сглобя отново и дори да се получи добре. Разбрах, че хората не хапят (обикновено) и че общуването с тях всъщност ми се отразява добре.


25. Къде можем да те намерим онлайн?

Във facebook и instagram  💙

Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾