Shinonna - косплейът е начин за развитие на творчеството в теб!
27 Jan

Shinonna - косплейът е начин за развитие на творчеството в теб!

Shinonna - косплейът е начин за развитие на творчеството в теб!

След дълга пауза, отново се завръщаме с интервю от косплей света. 🔥
Представяме ви Анита, която с радост прие поканата ни да ѝ зададем няколко въпроса. Тя открехна вратата към своя свят, за да я опознаем малко по-добре.
🤩

Здравей!
Представи се с няколко думи на читателите на Animes Portal!
Аз съм Shinonna, по-малко известна като Анита. Занимавам се с косплей от около 4 години (игнорирам пандемията), като дълги години преди това бях посетител и зрител по събитията.

Изброй ни топ 3 интересни/странни факта за теб.
Окееей - учила съм седем езика; успях да стигна два пъти до 🗾 Япония, преди да затворят границите; гледам основно аниме филми, а не серии.

Косплеят за теб е...? Какво беше първото нещо, което те заинтригува?
За мен косплейът е възможност да открия нови аспекти на творчеството у себе си, както и да се запозная с хора, които споделят моите интереси по различни франчайзи. 😊

По време на пандемията, която върлува в момента, как успяваш да практикуваш хобито си?
Значително по-малко го практикувам, пренасочих си свободното време по-скоро към други хобита като четене, писане и гейминг.

От колко време косплейваш?
Сумарно около 5 години, но реално по-скоро 4, заради липсата на събития.

Как избираш героите си?
За мен е важно да ги чувствам близки по съдба, мироглед или степен на откаченост. 😍 Ако харесвам един герой, вероятно бих се превъплътила в него/нея.

Любимата част от изработката на костюма за теб е...?
Да го видя завършен. 😀

Коя е най-трудната част от косплейването за теб? 
Трудното е да намеря баланс между тоталното влизане в роля и приемливото държане на събития, защото хората никак не схващат, че Shinonna не се държи така, докато Трелони (Harry Potter) например се.

Trelawney Photo by Studio GeparddTrelawney photo by Studio Gepard

Кое беше първото събитие, на което косплейва и кой герой?
Първият ми косплей е на Кагура от анимето „Gintama“, но не беше на събитие.


Character vs Cosplay Kagura Photo by Sammies SnapCraftKagura photo by Sammies SnapCraft


За събитие - Макисе Курису от анимето „Steins;Gate“ на Анивенчър 2014 г., но не излязох на сцена с нея.

На сцена - Наусика от едноименния филм на Studio Ghibli „Kaze no Tani no Nausicaä“ на Анивенчър 2016 г. Nausicaa photo by Sammies SnapCraft

Заради COVID-19 има много отменени събития, липсва ли ти сценичното представяне? 
Определено. Липсват ми и срещите с другите косплейъри „накуп“ в бекстейджа. Липсва ми и да се виждам с други познати из събитията, както и да слушам и гледам сеир след това. 😉

Косплей или кросплей? Или и двете?
Засега съм правила само косплей, но имах един неосъществен кросплей проект. Въпрос на време да имам и някой осъществен!

Случвало ли се е да имаш Яой или Юри сцена?
Не. Не съм фен на жанровете. 

Като започнем от обувките и стигнем до косата, кое отнема най-много време?
Ако се правят обувки - безумно много опит/грешка, иначе кроенето на дрехи ми отнема най-много в момента, но и това ще ускорим! 🙏

Костюмите понякога са доста скъпи. Как успяваш да спестиш за всеки един костюм?
Ами… работя? Аз не правя много костюми на година - максимум два май съм правила. Не е толкова фатално. За щастие, поне засега, мога сама да си направя нещата, та не ми се налага да плащам за това някой друг да го прави или да търся официални костюми от някъде.

Имаш ли забавна/неудобна случка преди или по време на представления? Ако да, какво се случи?
За моите „множество“ излизания на сцена, не бих казала, че имам нещо повече от странни пози и движения, поради неопитност.

Winry Rockbell Photo by DikobgWinry Rockbell photo by Diko.bg

Кой е любимият ти собствен косплей до момента?
Честно казано, не мога да избера. Самите герои са ми толкова присърце и с толкова желание съм ги избирала и работила по тях, че сърце не ми дава да избирам от „децата си“! ☺️

Когато говорим за сценично участие кое предпочиташ – соловото представяне или груповите участия?
И двете! И двете имат толкова предимства и негативи, няма как да избера. Но нека отбележа, че не съм била в голяма група досега, максимум трима души. С удоволствие бих пробвала и на някой… ахъм… Аниплей… да се вмъкна в нечий сценарий. 😉

Какво е чувството да си на сцена и да имаш фенове?
Моите фенове май идват повече от гейминга, но като цяло съм супер благодарна на всеки, който ме подкрепя и се надявам да имам с какво да ги радвам и занапред!

Effie Trinket photo by People of SofiaEffie Trinket photo by People of Sofia

Какво е хобито ти, освен косплейването?
Това е един неочаквано сложен въпрос! Сменям хобитата си според сезона - офроуд АТВ, катерене, кънки на лед, книги, писане, гейминг, учене на езици… Всичко ми е било хоби и постоянно някое заменя другите. ❤️

В момента имаш ли си любим косплейър от България? А от чужбина?
О! От чужбина супер много ме радват няколко души, но ще спомена само една, за да не спамя - Plexi Cosplay! Тя прави изключително прецизни елементи и има много необичайни герои в „гардероба“ си. Отгоре на всичко, предава знанията си чрез множество гидове и видео съвети. От България симпатизирам изключително много на Rado Raven Art, заради детайлите и огромния професионализъм в презентирането... Да не говорим и колко е общителен в бекстейджа.

Кои са нещата, без които не би си и помисляла да отидеш на събитие?
Малката кутийка с принадлежности за ремонт на костюмите ми, както и, разбира се, портмонето ми.

Имаше ли костюми, които са неудобни или болезнени?
Старая се да избягвам подобни елементи и в процеса на изработка измислям всевъзможни начини да нямам неудобства. Въпреки това, ще отбележа Наусика, чиито костюм съдържа твърде много елементи направени от 100% вълна, а нашите събития са, както знаете, основно по топлите месеци.

Колко далеч в героя си готова да стигнеш докато косплейваш? В края на деня ти „ти“ ли си или си твоя „герой“?
Аз обичам да влизам в роля, както споменах и в друг отговор - до крайности. Случвало ми се е да ми пишат приятели и да ми се сърдят за нещо, което съм направила на събитие, докато съм била в ролята на героинята си. 😅 Oh well...

Кой е най-лошият съвет за косплейване, който някога си получавала?
Да косплейвам герои по това колко ми приличат на външен вид, а не какви герои са.

Какъв съвет би дала на новите косплейъри, които тепърва прохождат?
Давайте смело! Косплейът е за забавление, а като станете по-опитни - състезавайте се. Искайте съвети от другите, не се връзвайте на клюки и интриги.

Какви награди си получавала и коя година?
☆Вади папката с дипломи от събития
☆броят се на пръстите на едната ми ръка
☆плаче(╥﹏╥)
Първата ми награда беше през 2018 г., когато на Aniventure, с косплея си на Ефи Тринкет от „Игри на глада“, спечелих награда на публиката - това означава много за мен, тъй като аз не излизам за състезанията (засега), а точно за хората! Втората ми и трета награди идват от Aniventure 2019 г., като са респективно за награда от журито за изработка на детайли за Сибил Трелони от „Хари Потър“ и за най-добър костюм с YoungLady от играта „Транзистор“. През същата година (2019 г.) спечелих и награда от AnimeS Expo с костюма си на Уинри Рокбел от „Fullmetal Alchemist“. През 2020 г., заедно със Studio Gepard, участвахме в международен онлайн конкурс за косплей видео на Phocus Project и заехме доволното 6-то мястo. Засега е това, нямам търпение да видя какво ми готви 2022 г.!

YoungLady Cosplay by Andrey Spiridonov
YoungLady Cosplay photo by Andrey Spiridonov

Кога и къде ще можем да видим следващия ти персонаж, в който ще се превъплътиш?
Най-новият ми завършен проект е Нобара Кугисаки от „Jujutsu Kaisen“, която през януари снимаме с екипа на Studio Gepard. След това, разбира се, имам други проекти, но никой не е завършен.

Кои са най-добрите неща, които разбра за себе си, след като започна да косплейваш?
Разбрах, че мога да прехвърлям професионални методики и опит в чисто ново хоби и те да ми помогнат значително в изграждането на добри навици.

Къде можем да те намерим онлайн?
За косплей може да следите инстаграма ми, @Shin0nna, а за гейминг - https://twitch.tv/shinonna. Имам и страничка във Facebook, но не я поддържам.

Благодаря за възможността да участвам в проекта ви с това интервю! ❤️ Следя сайта и се радвам, че имаме платформа, която все още поддържа жива душата на българските анимари!

Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾