Разбери как се създава косплей у дома с Бойка Митова
17 Feb

Разбери как се създава косплей у дома с Бойка Митова

Разбери как се създава косплей у дома с Бойка Митова

Едно интересно четиво, за това как Бойка е избрала да косплейва. 😍 Тя ще разкаже подробно стъпка по стъпка как се е ориентирала кой герой да косплейва, какви трудности е имала и как е изработила костюма и елементите в него сама. 🙏 Извиняваме се за голямото забавяне и ѝ благодарим, че се съгласи да сподели с нас и феновете опита си.
Може да последвате Бойка и в instagram: @projectt0000

Разкажи ни за етапите, през които трябваше да преминеш и как направи костюма си?

Първо и може би най-важно или поне според мен, за направата на един костюм са нужни, колкото се може повече снимки на дадения герой. Така костюма би бил по-точен, друг е въпроса, как ще излезе накрая. Със старание, желание и практика, всичко се постига!

Снабдяването със снимки не е чак толкова лесна работа, колкото си мислите, особено ако героя не е много известен или е нов. Трябва да напишете всевъзможни комбинации от даденото аниме, манга, филм и т.н. Ако все още не можете да намерите достатъчно снимки, не се отчайвайте. Спуснете се в търсене във всеки възможен вариант (клипове, фен-арт, комикси и т.н). При мен стана така. Реших да косплейвам Триш Уна (Trish Una), не намерих много нейни снимки и започнах да търся първоначално от мангата, след това разбрах, че има и игра, в която тя е включена, качих заснети клипове с нея, от там снимах екрана на компютъра си  и накрая разгледах анимето. Аз лично запазвам снимките навсякъде, където се сетя (компютъра, телефона, облачно пространство, флашка) за всеки случай и накрая изкарвам една или две цветни снимки, за да мога докато го правя, да гледам, за да не объркам нещо. (Въпреки, че няма как да мина без грешка!) 😊

С всичките материали, които имах реших, че най-добре ще се справя с Триш Уна от играта Jojo’s Bizarre Adventure Eyes of Heaven 🔥 и започнах да работя по костюма.


За костюма на Триш Уна вече бях събрала всички необходими материали. Бях взела плат (лен), текстилни бои, вече имах тик-так копчета и залепваща лента (която се слепва благодарние на гладене с ютия), акрилни бои, пръчки силикон, готово горнище (сутиен), прозрачни презрамки, велкро лента и ЕВА пяна.

Като за начало се заех да кроя полата. За кройки могат да се използват вече готови дрехи, като се взимат мерки от човека и след това се налагат на определената дреха. Друг начин и мой любим, е да се полепи тиксо върху дадената дреха или себе си (зависи от костюма), да се премахне, да се поръси с бебешка пудра, за да не лепне тиксото и да се разнесе с четка. Това е един много ефективен и лесен начин за вземане на кройка. Най-вероятно има още начини, но или не се сещам или не ги знам. 🤔


След като уших полата, извадих снимката на героя с костюма, направих бързи скици на поредицата от знаци върху полата. 👗 Залепих тиксо и започнах да чертая постепенно полета с боята, като трябваше да се повтарят, за да не си личи плата отдолу. След като приключих с тази част се заех да изрязвам знаците от хартиено тиксо и да ги залепя във всяко едно квадратче. Попълних всяко квадратче и накрая започнах да оцветявам и повтарям върху всеки един знак. Махнах знаците, тогава започнах да ги оцветявам и повтарям докато долният плат вече не се виждаше.


След това започнах да допълвам горната част на костюма, като първо изрязах вече очертан плат за чоукър (връзка за врата), сгънах го, сложих лепенка между сгънатите части и минах с ютия, повторих още веднъж тази стъпка. Така направих и със свързващата част за между горната и долната част с изключение, че там използвах тик-так копчета, за да я свържа по удобен начин за обличане с полата.

Поставих вече готовия материал върху дървена дъска, разрязах хартиеното тиксо на парчета и го поставих на равно разстояние, като отгоре го минах с текстилна боя. Изчаках да изсъхне и почнах да оцветявам квадратчетата, след това започнах да рисувам знаците. Накрая минах вече боядисания чоукър с ютия, за да се фиксира.


Започнах да правя 📿 бижуто свързващо чоукъра с горнището. Очертах две парчета за бижуто върху ЕВА, като едното издълбах по средата, а другото оставих както си е и ги слепих с 🔫 горещ силикон. Боядисах го и изчаках да изсъхне (трябваше да го боядисвам по три пъти от всяка страна, защото не използвах подходяща боя), накрая изрисувах средната част, като наслагвах бои и сложих силикон върху нея. За пръв път правя прозрачна част за такъв тип украшение и не знаех какво да използвам, затова пробвах със силикон, не стана както си го представях, но не беше и много зле, затова го оставих така. Следващият път ще съм по-информирана за направата на такъв вид украшение към костюма. Така срязах лентата на няколко части, за горната залепих велкро за тила, свързах го с лепенка отдолу с другата част, след това го свързах с бижуто и накрая с останалата част към горнището.


Стигнах и до обувките (Оу, да! 😃). Направих тяхна кройка от тиксо, което след това махнах, поръсих с пудра и разнесох с четка, за да не полепват едно за друго. Поставих всяка една кройка за плата и го изрязах. След като започнах да шия забелязах, че не съм преценила правилно и не можах да вкарам цялата обувка във вече ушития плат. Премахнах долната част (подметката и тока) от нея, така трябваше да боядисам долната част на обувката… Но за мое щастие имах вече готова подметка и ток от друг косплей (Жан д‘Арк – Fate Grand Order). Взех тази част, сложих я на обувката, сложих плата и внимателно ги слепих с горещ силикон. Накрая започнах да смесвам акрилна боя за точния цвят. Започнах да нанасям вече готовия цвят няколко пъти за повече плътност. За завършек на 👠 обувката я напръсках с лак за коса, изчаках да изсъхне (направих го още три пъти) и започнах да рисувам гънките с текстилна боя, стараейки се да изглежда повече като от играта и мангата взети заедно.


„Най-накрая приключих с целия костюм!“ - казах си аз, но уви не. По решение на съдбата, чиста случайност, лош късмет или каквото и да е, реших да мина още веднъж горнището, за да съм сигурна, че свързващата част е добре залепена. Минах с плат и ютия, като без да искам изпуснах плата да падне и изгорих горнището.  😱  „Оу, не, какво ще правя?!“ - казах си аз. Намерих един прозрачен шал и малко от малко прикрих изгореното като приших плата към изгорената част. Не беше много добре, но поне нямаше дупка. 😅🔖 В заключение, винаги нещо може да се обърка. Не се отчайвайте. Поправете го и вървете с високо вдигната глава. Знайте, че вие сте точния герой в точния момент и се забавлявайте максимално с това! 💪 Винаги, ама винаги, ще се намери поне един прекрасен човек, който да се радва на вас и вашия костюм, защото вие сте този персонаж и сте дали всичко от себе си да го направите. Ако не сте доволни, винаги можете да започнете костюма отначало. Вярвайте ми, следващия път със сигурност ще е по-добре! 😍

Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾