Нещо повече за традиционните японски фестивали
14 Oct

Нещо повече за традиционните японски фестивали

Нещо повече за традиционните японски фестивали

Всеки мегаполис, град или село в Япония има поне един мацури (matsuri, фестивал) веднъж годишно. Тези фестивали могат да бъдат разделени на две групи - малки и екстравагантни мацури. Малките мацури се провеждат в селските райони, като обикновено се състоят през пролетта или есента и най-често са свързани с цикъла за отглеждане на ориз. Екстравагантните мацури се провеждат често през лятото в по-големи градове или мегаполиси, включвайки в себе си много различни дейности. В периода след войната, това разделение става все по-изразено, правейки големите фестивали да се превърнат в „събития“ и да привличат медии и туристи от цял свят.
Мацури произхожда от древните ритуали и вярвания на Шинто. Важни елементи в тях са пречистването, даровете за боговете - като ориз, са́ке (японско вино) или плодове - и състезания или игри, провеждани в същия ден. Повечето японски фестивали имат свои омикоши (преносими храмове), които се пренасят от къща на къща или магазин на магазин, за да донесат на хората късмет.
За чуждестранните посетители, шанса да посетят някое малко местно мацури е иделаното време за хубави и уникални снимки. Но от друга страна, големите фестивали винаги са подготвени като истински спектакъл и със сигурност биха предложили някои вълнуващи възможности за атрактивни снимки и преживявания.
От Animes Portal ще Ви покажем някои от най-големите и най-известни мацури, които можете да видите при следващото си посещение в Япония:"Юки Мацури" (Yuki Matsuri)
- провежда се в началото на февруари в парк Одори, Сапоро. Там можете да видите невероятен набор от огромни и сложни снежни и ледени скулптури. Фестивалът е основна туристическа атракция, която води милиони посетители от цяла Япония и чужбина.


 Фестивалът „Камакура“ (Kamakura Festival) - 15-16-ти февруари. Провежда се в град Йокоте, Акита, където децата строят камакура - малки иглута с олтари за водните богове на Шинто.


 


 Фестивалът „Хаката Донтаку“ (Hakata Dontaku Festival) се провежда на 3-4-ти май. Облечени като Седемте Божества на Good Fortune, жителите минават по улиците на квартал Хаката във Фукуока.


 


 Фестивалът „Канда“ (Kanda Festival) се провежда всяка нечетна година в средата на месец май. На него парадират 200 омикоши в чест на божествата на храм „Канда“ в Токио


 Фестивалът „Санджа“ (Sanja Festival) се състои на третата седмица от май месец. Около сто омикоши обикалят по улиците около храм „Асакуса“ в Токио. В него има и много гейши, както и други костюмирани участници.


 


 Фестивалът „Санно“ (Sanno Festival) - 10-16-ти юни (или всяка четна година). Заместник е на Фестивала Канда, почитайки божествата на храма „Хие“ в Токио. Кулминацията на събитието е на 15-ти юни


 „Хаката Гион Ямакаса“ (Hakata Gion Yamakasa Festival) се провежда от 1-ви до 15-ти юли. Това е един голям фестивал, който приветства пристигането на лятото в южния град Фукока, показвайки цветни казари-ямакаса лодки, които преминават по улиците. Създава се огромно вълнение в последния ден на събитието, когато каки-ямакаса се впускат в състезания. Фестивалът датира от 13-ти век, когато един свещеник бил пренесен през града, пръскайки светена вода по пътя си, за да прочисти града от настъпила епидемия.


 


 Фестивалът „Танабата“ (Tanabata Festival) се състои на 7-ми юни или юли, като първоначално е бил празник, базиращ се на китайска легенда. Звездите, представящи принцесата тъкачка (Вега) и пастира (Алтаир) са били двама влюбени, които са можели да се срещат само на седмица ден, от седмия месец на лунния календар. Тъй като се състои много близо до фестивала "Обон", честването му се пренебрегва в някои области. Сендай например е много известен със своя фестивал "Танабата", който се провежда на 7-ми август.


 


 Фестивалът "Гион" (Gion Festival) се чества на 17-ти юли. Това е най-значителният фестивал в Япония. Най-популярният Гион Мацури е този, спосориран от храма „Ясака“ в Киото. Той всъщност е едномесечен фестивал, който стига до своята кулминация на 17-ти, когато има парат на гигантски лодки, наричани „хоко“ или „копия“. Тези лодки на колела представляват 66 високи копия, издигнати през 869г. в Киото, като част от ритуал за защита на града от епидемия. Всеки „хоко“ води със себе си група от музиканти, които свирят гион-баяши. По-малките "яма" (или планински лодки) носят със себе си реалистични фигури на известни личности.


 


 


 


 Фестивалът „Тенджин“ (Tenjin) се провежда на 24-25-ти юли в град Осака. Заедно с „Гион Мацури“ в Киото и „Канда Мацури“ в Токио, този фестивал се смята за един от „големите три“ в Япония. Смята се, че датира от средата на десети век. Основните му събития се провеждат вечерта на река Окава, включващи около сто лодки и фойерверки, които осигуряват един страхотен проспект!


 


 


 


 Фестивалът „Аомори Небута“ (Aomori Nebuta) е от 1 до 7-ми август в град Амори. Късно вечерта може да се види парад на огромни светещи фигури, озвучавани с музикален съпровод. Цветните фигури са папие-маше небута – фигури на воини, кабуки актьори или други известни хора. В последната нощ небута фигурите се изхвърлят в моеро. Това отразява произхода на фестивала, при който хората хвърлят хартиени снимки в реката, за да се отърват от умората, болестите и лошия късмет – всичко, което би могло да попречи на успешната реколта.


 


 


 Фестивалът „Ава Одори“ (Awa Odori) се състои между 12-ти и 15-ти август в град Токушима. На него, група танцьори следват маршрут по главните улици, правейки варианция на Бон Одори (фолклорен танц, който се изпълнява като приветствие на духовете на загиналите).


 Фестивалът „Нагасаки Сува“ (Nagasaki Suwa) се провежда от 7-ми до 9-ти октомври. Също известен като О-кунчи, фестивалът включва себе си танцуващи дракони и лодки с чадърчета.Източник: www.japan-zone.com

Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾