От любим герой в игра до косплей превъплъщение - интервю със Светослав
28 Dec

От любим герой в игра до косплей превъплъщение - интервю със Светослав

От любим герой в игра до косплей превъплъщение - интервю със Светослав

Представяме ви последното ни 🔥 страхотно интервю за тази година. Ако и вие сте любители на 🎮 игрите и ви се иска да се преобразите като любим герой, то това интервю би ви мотивирало да го направите!

Здравей! Представи се с няколко думи на читателите на Animes Portal
Здравейте, искам първо да благодаря за невероятната покана и да ви честитя 1 година от старта на Animes Portal и да продължавате все така. Аз съм Светослав Кръстев и се занимавам главно с разработване на софтуер, като косплейвам за забавление.

Изброй ни топ 3 интересни/странни факта за теб.
Страшно много обичам да създавам и сглобявам какви ли не неща, които ми изглеждат интересни за изработка или просто защото изглеждат яко. Може да се каже, че обичам да се интересувам в това, как работят най-различни неща и как са били направени, независимо колко сложно изглежда. Разбира се, истински сериозните неща ги оставям на професионалистите. Също така обичам в свободното си време да танцувам суинг и да играя видео/бордови игри.


От колко време косплейваш?

По-сериозно косплейвам от малко повече от 2 години. Не знам дали се брои обаче, но още от малък неведнъж съм се маскирал като Зоро, Батман и други подобни герои на различни събирания с приятели и познати.

Кое беше първото събитие, на което косплейва и кой герой?
Първото ми събитие беше Aniventure 2017. Тогава бях Star Lord от Guardians of the Galaxy. Тогава беше и първият път, в който посетих събитие от такъв тип. Почувствах, че сякаш съм живял под някоя скала, защото не съм знаел дотогава за съществуването на такива събития в България, но определено не съжалявам.

Какво е косплеят за теб? Какво беше първото нещо, което те заинтригува?
Косплеят за мен е едно невероятно преживяване, в което основната цел е да се забавляваш и да споделяш влеченията си било то по книга, аниме, филм, сериал, манга, комикс или общо взето всичко, което ти доставя удоволствие. 😍 Мисля, че всеки има поне един персонаж, на който толкова много се е възхищавал или е намирал сходни качества с него, че е искал да бъде за миг на негово място. Точно това и първоначално ме заинтригува в косплея. Възможността да влезеш в ролята на този любим персонаж, да го пренесеш в истинския свят и може би да се почувстваш дори малко като него.


Две поредни години косплейваш командос от игра на Star Wars, разкажи ни как се вдъхнови за него?
Ох, ще гледам да съм кратък, че това е такава всеобхватна тема. 🔥 По принцип съм страшно голям фен на Star Wars и на цялата вселена около сагата. Но една определена игра толкова много ме впечатли с историята си, персонажите включени в нея, характера им, начина по който си взаимодействат, геймплея, екшъна, приключенията, предизвикателствата, яките технологии представени, реализма. Тя за мен пресъздава света на Star Wars изключително добре и се фокусира не на невероятните супергерои (джедаи в случая), а на обикновените войници и техните трудности. Вярно, те са едни от най-добрите сред своите, но иначе нямаше да има възможност да се представят нещата, които изброих в такава светлина. Това е Star Wars Republic Commando и няма да съжаля ако кажа, че това е една от 💙 най-любимите ми игри някога. Надявам се, че ще можете да се изградите представа защо толкова много я харесвам, като най-вероятно ще продължа и за в бъдеще да правя неща свързани с нея. Дори и с опасност на някои да им омръзне, мисля че хората трябва да се радват с пълна сила на това, което им е най-любимо и са се трудили да го направят. Надявам се, че ще открия съмишленици в мнението си, че костюм да се носи само веднъж си е похабяване на труд.

Как избираш героите си?
Имам няколко критерии, като главно ги избирам по това дали ми допадат лично на мен. След това ги избирам по това колко са яки и епични. Може би накрая по това колко са сложни за направа, което може да не е най-добрият подход, но лично така най-много се мотивирам и ми доставя удоволствие.

Коя е любимата ти част от изработката на костюма?
Може би любимата част за мен са добавянето на малките детайли по костюма, след като основата вече е направена. Това включва и частта от боядисването. Определено тогава трябва да отключиш вниманието си към детайлите на дадения герой. Има нещо супер задоволително за мен в това да погледнеш някоя част от костюма и да видиш, че е пресъздадена дори и най-малката драскотина или копче. В този момент от изработката мога да се мотивирам още повече, защото си представям крайния резултат. 😍

Коя е най-трудната част от косплейването за теб?
Може би намирането на свободно време, в което мога да се отдам на крафтене. Цяло изкуство си е да можеш да съчетаеш косплея с ежедневния начин на живот. Определено се възхищавам на хора, които успяват да разпределят времето си така, че да успяват във всичко и това да не включва неспирно крафтене в 😴 нощите преди събитие.

Като започнем от обувките и стигнем до косата/каската, кое отнема най-много време?
Тъй като досега съм правил косплеи на герои, които имат и каски, мога с две ръце да кажа, че каската отнема най-много време. Понякога може да отнеме и цял месец само за направата на една, ако се изработва след работа/училище късно вечер. Обикновено е почти винаги на фокус, в зависимост от персонажа. Тя може да е един от най-отличаващите се елементи в костюма, а аз отделям супер много внимание на нея. Като включим и това, че самата форма почти винаги е доста сложна и детайлна поради гореизброените причини, а и трябва да включиш фактори като удобство, видимост, охлаждане, си става доста голямо предизвикателство за изработка. Особено за човек като мен без голям опит в такива неща.


Имаш ли забавна/неудобна случка преди или по време на представления? Ако да, какво се случи?
Пфф, от къде да започна, може би нямам някое представление, в което да няма такива случки! 😅 Може да се каже, че съм царят на неудобните случки по време на представяне. Още на първото ми излизане като бях Star Lord и от липсата на опит, oстанах буквално по гащи, а трябваше накрая да застрелям нинджите някак си. Това, което мога да споделя след това е, че трябваше реално да прибегна до въздушните оръжия с ръце, което не знам как е изглеждало, но се надявам поне до някъде да е било и забавно.

Кой е любимият ти собствен косплей до момента?
Sev от Star Wars Republic Commando разбира се! Дори имам идеи вече за направата на евентуално друг герой от същата игра. Вече имам опит от направата на първия, но до тогава има доста време и в света на косплея нищо не се знае.

Когато говорим за сценични участие кое предпочиташ – соловото представяне или груповите участия?
До момента се придържах повече към соло изпълнение, понеже като по-начинаещ в изработката на костюми, не исках да обременявам други хора и да се рискува евентуално нещо да не се получи накрая. Не че соло изпълненията са ми били върха на сладоледа, но с удоволствие бих се включил в бъдеще и в групови участия. Все пак соло изпълненията са малко и лимитиращи откъм възможности в това, какво може да се прави на сцена. Когато са повече хора може да има повече взаимодействие между самите тях и да е по-интересно и забавно за всички.


Какво е чувството да си на сцена и да имаш фенове?
Чувството на сцена е доста готино, което е напълно обратното на това, което смятах преди време. 😊 Някак си забравяш за всичко около теб и единственият ти фокус, точно в този момент, е да си изпълниш всичко, както си го репетирал. За щастие, обикновено прожекторите ти светят в лицето директно и не може да видиш публиката, затова и не я мислиш много. Така можеш да се фокусираш на най-важното в дадения момент. Има го разбира се притеснението, но то бързо изчезва като се качиш на сцената. За лично мои фенове не съм сигурен, че има такива. За мен е достатъчно да има фенове на самия герой, който косплейвам - те да се радват сякаш наистина са го видяли на живо.

В момента имаш ли си любим косплейър от България? А от чужбина?
От България имам страшно много любими косплейъри и на всички много им се възхищавам, за пример мога да дам Rado Raven Art, Найден, Тоби , Sylvia Aleksandrova, BokoCosplay, Kyriak Cosplay, Gery Naidenova, Christina Kamenova и много други. От чужбина също така Maul Cosplay, Kamui, Narga and Aoki.

Кои са нещата, без които не би си и помислял да отидеш на събитие?
Понякога костюмите имат толкова много части, че една да забравя и съм до там. 😅 Иначе без доверените ножица, изолирбанд, лепило, конци и нещо за ядене(в рамките на разумното) също няма как. Общо взето все едно си отиваш за няколко дни на екскурзия до един непознат свят, в който всичко може да се случи.

Имаш ли костюми, които са неудобни или болезнени?
Повечето ако може да се каже. Истината е, че каквато и да е броня, все ще има някакво неудобство. 😀 Я няма да може да седнеш, нещо ще опира и евентуално няма да можеш да сгъваш изцяло ръка или крак... Допълнително ако е горещо ще ти е жега, дори и нещо по-оскъдно да е, няма пълно щастие. Дори може би най-удобният ми досега костюм от The Last of Us – Joel, пушката му все опираше някъде, но всичко това се компенсира от невероятните преживявания.

Колко далеч в героя си готов да стигнеш докато косплейваш? В края на деня ти „ти“ ли си или си твоя „герой“?
За да пресъздам както трябва героя, който косплейвам, се старая да дам всичко от себе си.  В края на деня обаче обикновено съм като някое разпльокано яйце на плоча, понеже за мен това изисква доста енергия. Ако е и доста по-обемен косплей, още допълнително, защото от самото му носене после мускулните трески са пръв приятел на човека.


Какъв съвет би дал на новите косплейъри?
Ако ще си правите костюма сами, пък дори и да не го правите вие, си оставете достатъчно време за крафтене/нагласяне и се заемете колкото се може по-рано, за да може да му се насладите максимално. Информирайте се много добре какво и как бихте го направили. Ако смятате, че нещо ще ви отнеме един месец, по-добре предвидете двойно повече. Случват се непредвидени неща, нещо няма да ви хареса как се е получило, понякога пък идва в повече и трябва да си почине човек, а времето минава бързо. Старайте се да е нещо, което наистина ви харесва, за да може когато дойдат тежки моменти (О, те ще дойдат! 😂) да се спрете, да погледнете назад и да си отговорите на въпроса защо сте решили да го косплейвате, за да се надъхате още повече. Казвам това, понеже поне при мен се е случвало да дойде един момент, в който се пренатоварваш и имаш желанието просто да спреш. Особно ако има и срокове за гонене, а костюмът е по-сложен и може да отнеме известна доза от цялото удоволствие. Най-важното в крайна сметка е да се забавлявате и докато го правите.

Какви награди си получавал и коя година?
На Aniventure Comic Con 2018 получих първо място за най-добър Star Wars косплей организиран от невероятните 501st Legion – Romanian Outpost.


Кога и къде ще можем да те видим отново?
Най-вероятно на следващото AnimeS/Aniplay събитие, според това кое ще се падне първо.

Кои са най-добрите неща, които разбра за себе си след като започна да косплейваш?
Лично разбрах, че мога да крафтя неща от какви ли не материали, да шия, дори да скулптирам. Не са с невероятно качество, но достатъчно да кажа с удоволствие „Това го направих аз“.

Къде можем да те намерим онлайн?
Наскоро си направих Instagram, така че ако желаете, може да ме последвате на @chef.sharky.


Кредит снимки: Honest Cosplay, Andery

Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾