Каква история крие Копи-нинджата Какаши Хатаке?
27 Apr

Каква история крие Копи-нинджата Какаши Хатаке?

Каква история крие Копи-нинджата Какаши Хатаке?

Копи-нинджа Какаши или още познат като любимия ни сенсей от бестселър мангата на на Кишимото-сенсей (Kishimoto), Наруто (Naruto). Има ли някой, който да не харесва Какаши-сан (Kakashi-san) от Naruto и Naruto Shippuuden? Отговорът е много прост - няма! А дори и да има, след тази статия съвсем няма да останат, защото ще Ви запознаем с катализатора на нинджа света, а неговото име е Какаши Хатаке (Kakashi Hatake).

Първоначално представен като затворен и строг шиноби, той следва канона на нинджа света и едва в последните фази на поредицата разбираме неговата история.

В какво се е превърнал, какви събития са му се случили, за да го оформят като човек? Като част от живота на шиноби, серия от горчиви моменти изграждат този силен персонаж, казал може би най-трогателната реплика в цялото аниме:

В света на нинджите този, които нарушава правилата, е боклук, но този, който изоставя приятелите си, е по-нищожен и от боклук.“

Това дори не е негов оригинален цитат. По-късно в историята разбираме, че Обито Учиха (неговият съотборник) изрича тези думи, но по адрес на Какаши. Действието се развива много преди Наруто Узумаки да се появи на бял свят. По време на Третата световна война между великите сили (Third Shinobi War), отбор Минато (Minato) (бащата на Наруто) от Коноха е изпратен в Кусагакуре (Kusagakure) да разруши моста Каннаби. Той се използва като основна линия за снабдяване с боеприпаси и оборудване към Ивагакуре (Iwagakure). Преди мисията в чуждото село, Какаши е повишен в ранг джоунин. Това го поставя наравно с учителя му Минато или иначе казано може да ръководи отбор и да взима основни решения за ходовете му, така че мисията да е успешна. Всички му подаряват по нещичко, но Обито забравя да му даде подарък повишението.

Какаши разбира се не е изненадан от това и с лека ръка извинява малкия Учиха. Както при всяка мисия, обаче, плановете се обръщат с краката нагоре. Рин (Rin) бива отвлечена от вражески шинобита и Какаши е твърдо на мнение, че мисията трябва да продължи. Двете останали шинобита трябва да разрушат първо моста, преди да спасят Рин, и да я оставят в ръцете на съдбата. В този момент наблюдаваме основната черта демонстрирана от Какаши, а именно чувството му за дълг. Според него мисията идва винаги на първо място пред всичко останало. Защо обаче е така? Защо Какаши е така емоционално дистанциран към отношенията между шинобитата? Защо без грам угризение демонстрира арогантно поведение и твърд характер?

Това се дължи на тежкото му детство. Майката на Какаши умира, когато той е много малък и е отгледан от своя баща. Той го идолизира, като някой ден мечтае да стане добро шиноби именно като него. Това, което сполетява баща му, е много тежко и се отразява дълбоко в на малкото момче... Бащата на Копи-нинджата от Коноха е прославено шиноби из цялото село. Той е известен дори в други места по света като първокласна нинджа с умения, равняващи се на Тримата Санини (The Three Sannins) – Тсунаде (Tsunade), Орочимару (Orochimaru) и Джирая (Jiraya). По време на мисия, Сакумо (Sakumo) решава да загърби дълга си и да спаси своите съотборници. По-късно бива освиркван и обиждан от другите нинджи в селото за своето решение. Това го травмира и Сакумо се самоубива, оставяйки малкия Какаши напълно сам. Това може би причината, която го кара да се затвори в своята черупка и да следва стриктно правилника на шинобитата. Той сам вижда какво се случва ако не изпълняваш мисиите точно и ясно, без своеволия. За разлика от Какаши, обаче, Обито е много по-жизнерадостен и топъл като натура.


Смело можем да кажем, че той е пълна противоположност маскираното шиноби. Той става чуунин на 7-годишна възраст, джоунин на 12 и част от спец частите АНБУ на 13, докато Обито е просто играещо си с оръжия хлапе. Досега на нито един от двамата не им се е налагало да се изправят пред такъв избор. Според Какаши, на първо място е мисията. Той се страхува от това да направи нещо друго, защото дълбоко в себе си знае какво го очаква, щом се върне в селото Коноха. Той твърдо застава зад своите убеждения и обръща гръб на Обито. Приказките на Учихата, обаче, го събуждат и карат Какаши да отвори очи и да разпознае човешкото в себе си, защото ако не го направи ще остане сам и изолиран, а това води до сигурна гибел. Какаши склонява пред заредените с емоция думи на Обито. Рин винаги е била до Обито и винаги му е помагала, когато той се е наранявал. Тя е важен елемент, чийто действия сплотяват отбора. Обито вижда в нея радостта от това да помагаш на хората и на близките около теб. Тези жестове укрепват една връзка между хората, която за Какаши до този момент е невидима. Той вижда момичето като талантливо куноичи, което просто си върши задълженията.

Докато се бият с вражеските шинобита, отговорни за отвличането на Рин, Какаши губи лявото си око, а Обито успява да активира своя шаринган, успявайки да победят един от двете противникови нинджи. Сега двамата споделят цел и в този кратък период от време започват да изграждат доверие помежду си. Динамиката е на лице и двете шинобита комбинират сили, за да победят и второто шиноби. Те успяват да спасят Рин, но преди да се измъкнат от леговището на враговете, огромен камък пада върху Обито, премазвайки 90% от цялото му тяло.

Неспособен да движи нищо друго, освен лявата част от лицето си, Обито решава да подари останалия си здрав шаринган на Какаши. С последни сили Обито споделя, че ще е срамно единствено той от този отбор да не подари нещо за спомен. Отправя последна молба към Рин да асистира, тъй като само тя от тях тримата притежава медицински познания и способноси. Само тя може да изпълни молбата в този драматичен момент. Тъкмо когато Какаши е намерил приятел, съдбата му го взима. Оставя му само спомен от него, още една смърт в неговите очи, която го кара да се обвинява завинаги. Обито решава да подари шарингана си на Какаши, с което се ражда Копи-нинджата от Коноха.

По-късно в историята той губи и Рин, като емоциналната травма се задълбочава дори повече, след като собственоръчно я убива с оригиналната си техника Чидори. Техниката, която не може да контролира, без шарингана даден му от покойния приятел. След време Какаши губи и Минато от ръцете на деветоопашатия звяр Кюби, който бива призован от Обито, но той не знае кой стои зад нападението над Коноха. Обито мечтае да отмъсти на Коноха, Какаши и Минато за Рин. Той се чувства предаден, защото единственото, което моли Какаши преди да умре в Кусагакуре, е да пази младото момиче. Оттам нататък Какаши се присъединява към АНБУ частите - елитни шинобита, назначени да извършват най-трудните и опасни мисии. Опериращи в сенките, това са изключително умели шинобита с почти никаква принадлежност, освен изпълнението на връчената им мисия.

Предал своя приятел, убил любимата му и изгубил своя сенсей, Какаши символично, а и не само, се погребва в работа и се дистанцира от другите джоунини. Най-често го виждаме да посещава гробищата в Коноха, милейки за другарите си, потънал в скръб и изолация. Това обаче се променя когато е назначен да води Отбор 7, съставен от Саске Учиха (Sasuke Uchiha) последният оцелял Учиха и единствен с подобно око като неговото, Сакура Харуно (Sakura Haruno) мило куноичи, обучаващо се на медицинско джутсу, също като Рин и Наруто Узумаки (Naruto Uzumaki) син на Минато, освен това с характер и излъчване, наподобяващо това на малкия Обито.

Така Сарутоби (Третото Хокаге) освобождава Какаши от АНБУ позицията му, свободно изразявайки мнението си, че е опасно за него винаги да стои в сенките. Той дава възможност на Копи-нинджата да облекчи съществуването си като преподава на този колоритен отбор. Сарутоби вярва, че с такива персонажи обединени в един тийм, Какаши ще успее да намери отново себе си. Копи-нинджата обаче не подозира, че тези познанства ще преобърнат света му като предаде своите съвети и познания, с които ще изкупи себе си и мъртвите си другари, ставайки учител на най-великото Хокаге съществувало някога - Наруто Узумаки.

Самият Какаши по-напред в историята става Хокаге на Селото скрито в листата - Коноха. Персонажът му преплита в себе си сериозност и тъга, но когато загърбва това, виждаме голямо чувство за хумор и изключително много забавни моменти!


Ако харесате подобни статии и искате да навлезем надълбоко с тази тема, оставете коментар или реагирайте по-някакъв начин. Станете част от дискусията и помогнете да развием сайта.
Благодаря за отделеното време отаку фендъм. До скоро, накама!

Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾