Гери - В косплея няма правила, може да си всеки и всичко
08 Jan

Гери - В косплея няма правила, може да си всеки и всичко

Гери - В косплея няма правила, може да си всеки и всичко Представяме Ви едно интересно следпразнично интервю с Гери. Тя ще ни разкаже повече, за себе си, за косплейването и ще задоволи любопитството Ви. Не забравяйте да я намерите и в социалните мрежи! 😍

1. Здравей! Представи се с няколко думи на читателите на Animes Portal!

Здравейте, мили хора! Благодаря за възможността за това интервю. 😊
Името ми е Гери Найденова, а псевдонима, чрез който може да ме намерите онлайн е Jane Vindom. На 21 съм. Занимавам се с анимация, илюстрация, видео обработка и дигитално изкуство. Хобитата, които активно практикувам, са грим, фризура и косплей.

2. Косплеят за теб е...? Какво беше първото нещо, което те заинтригува?

Изкуство, магия, себеизразяване, забавление, чувство за къмюнити. 💝 Бих казала, че любовта ми към анимацията бе нещото, което ме доведе до косплей средите. Още от преди изобщо да знаех какво е косплея, обожавах да се преобличам като герой от любимите си анимационни сериали, които даваха по jetix, cartoon network и т.н. Правех го вкъщи с дрехи, които вече притежавах или взимах от гардероба на мама. Беше като детска игра. Когато все още даваха Наруто по телевизията, разбрах какво всъщност е аниме и от там нямаше връщане назад. Малко по-късно се запалих много по отаку културата и следователно косплей общността. Реализацията за това, че има други хора с моите интереси, че всеки може да е в кожата на любимия си персонаж  и да е сред хора, които правят същото, беше нещо уникално и незаменимо.

3. От колко време косплейваш?

Отговора на този въпрос е малко объркващ и дълъг. През 2009г. година разбрах за първи път, че има косплей в България. Случайно попаднах на статия за Aniventure в списанието "Анимания", което вече за жалост не съществува. Не ми отне много време, за да реша, че искам да  посетя това събитие. През 2010г. направих първият си опит за косплей, без дори да бях виждала косплей на живо. Резултата беше доста зле, но пък е забавна история. 😅 След това имах период, в който само присъствах на събитията без да косплейвам. Гледах всички други косплейъри как се развиват през годините и това много ме вдъхнови. През 2014г. отново се пробвах да косплейвам, само че в публиката – направих първата си версия на Gaara от Naruto. Косплейването ми в публиката  продължи до 2017г. Тогава реших отново да се кача на сцената за първи път от 2010 насам с костюмите на Alice и Chat Noir.
По-краткия вариант на този отговор вероятно е : По-сериозно се занимавам от 5 години,а на сцена излизам от 2г.

4. Косплей или кросплей? Или и двете?
И двете! В косплея няма правила. Може да си всеки и всичко. Има много начини, по които може да се измени формата на лицето и тялото, било то с грим, байндери, корсети простетикс и т.н. Голяма част от персонажите, които аз съм правила, са били от противоположния пол. Вероятно в бъдеще ще има и още такива.

5. С
лучвало ли се е да имаш Яой или Юри сцена?
Не, но бих искала да направя. Дори само за фотосесия  би било интересно.

6. Коя е най-трудната част от косплейването за теб?

Най-трудната част за мен лично е балансирането между косплея и социалния си живот преди предстоящо събитие. За хората извън тези среди понякога е трудно да разберат реално колко много труд, нерви, пот, безсънни нощи и най-вече време е необходимо да се отдели за направата на сполучлив костюм. Особено когато изчезна напълно от съществуване 2 седмици преди крайния срок за записване.  Трудно е също да разберат защо го правим. Лятото преди Aniventure Comic Con 2018 подготвях най-сложния си до момента косплей -  Dwarf (draconic set) от lineage2 . За 2 месеца дните, които прекарах без изобщо да работя по костюма, бяха доста малко. През повечето време бях затворена вкъщи. Това за близките ми и дори за мен самата понякога беше доста изнервящо. Факта е, че на мен ми харесва да си поставям такива "изпитания" и всъщност изобщо не съжалявам. Бих казала, че съм горда със себе си, защото накрая всичко си струваше костюма се получи,  както исках, събитието беше много приятно и пълно с положителна енергия.  Положените усилия  в крайна сметка не бяха напразно.😍

7. Като започнем от обувките и стигнем до косата, кое отнема най-много време?

Зависи от самия дизайн на костюма. От моя личен опит бих казала, че крафтенето на оръжия и брони отнемат най-много време. Те обикновено имат доста части и малки детайли, които трябва да се оформят, шлайфат и боядисват. Някои дори и светят. Също така не винаги се получава от първия път. Възможно е да се наложи няколкократни опита, докато се получи желания резултат. 😉

8. Когато говорим за сценични участие кое предпочиташ – соловото представяне или груповите участия?

И двете  имат своите плюсове и минуси. При сценичното представяне на групата, тъй като има повече персонажи, е по-интересно за публиката. Те могат да взаимодействат и да изиграят някаква сценка, развият история, направят пародия и т.н. Косплея с приятели винаги е забавен. Проблемите обаче почти винаги са в организацията особено, когато групата е голяма или пък хората са от различни градове. При соловото единствения човек, на когото трябва да разчиташ е себе си, но пък от друга страна опциите ти за сценично представяне са по-ограничени. Ще кажа соло, защото е по-лесния вариант. Въпреки че, много искам да си намеря добър и сериозен партньор, с когото да съм на една вълна и да правя определени персонажи.

                               

9. Какво е чувството да си на сцена и да имаш фенове?
Чувството да си на сцена за мен е еуфория, невероятно, едно огромно вътрешно щастие. 🤩  Момента, в който ти стъпиш на сцената, имаш възможността да се отделиш напълно от себе си. Ти си истински своя герой и нищо повече. 🤗 Представяш труда си и всички имат възможността да го видят  Дълго време избягвах сцената, защото си мислех ,че костюмите ми не са на нужното ниво и косплейвах единствено в публиката. Истината е, че това няма значение и всеки може да се представи, стига да иска. "Фенове" може би е малко пресилена дума. Със сигурност се радвам, когато някой разпознае героят ми, иска снимка и т.н. Благодарна съм, защото това е изключително мило и винаги се опитвам да отвърна със същата енергия.🙏

10. В момента имаш ли си любим косплейър от България?

В България имаме огромен брой талантливи косплейъри и със сигурност няма да мога да изредя всички, за което се извинявам.
Stella Papazova, Lady blu cosplay,  David Ilchev, George Stoyanov, Alex Zin, Алекс Узумаки, the Irstress, Yuliana cosplay,  Kyriak cosplay, Weiss Schnee (Луна),  Alexsandra Zolanski, Veni Popova, Gia Iv Zorander.

11. А от чужбина?

И тук списъка не е малък: Hikarin (best boii),  Alyson Tabbitha, Inastes_tears, Kinpatsu cosplay, Kamui cosplay, Gesha Petrovich, Yumecos, Jessica Nigri, z0mb1k1d, Laura Jansen, sinister_ rabbit, Reika, Juvanixx_project.

12. Любимата част от изработката на костюма за теб е...?

Въпреки че отнема много време, обожавам да крафтя с различни материали, да експериментирам и боядисвам. Брони, оръжия, обувки, всякакви реквизити. За костюма  на Алиса от Alice madness returns изкрафтих роклята Flesh maiden от всевъзможни материали и научих доста. Харесва ми да научавам нови техники, често се случва с часове да гледам туториали и процеси на други косплейъри. 🧐 Това винаги ми е било много интересно.


13. Любим герой, който си косплейвала?

Обичам всичките персонажи, които съм правила, но най-любимия ми е Chat noir от Meraculas Ladybug.  Като характер ми е най-забавен и има една определена хем sassy, хем шеговита енергия, когато съм преоблечена в негов костюм. А най-забавното е, че мога цял ден да ръся тъпи шеги и пънове, специфично свързани с котки.

14. Кое беше първото събитие, на което косплейва и кой герой?
Aniventure 2010
– бях Sakura от Naruto Shippuuden.

15. Кои са нещата, без които не би си и помисляла да отидеш на аниме събитие?

Пари, телефон, ГАЩИ, пистолет за горещ силикон, гримове, мрежа за перука, лещи, разтвор за лещи, лак за коса, преса за коса и естествено самия костюм.

16. Имаше ли костюми, които са неудобни или дори болезнени?

3те най-неудобни костюма, които съм правила са:
Alice - Alice madness returns
Dwarf - lineage2
Gaara  - Naruto Shippuuden
При първите 2 сядането беше предизвикателство. Докато при Gaara самия костюм беше удобен, но демонската ръка беше доста масивна и постоянно се удряше в хората.

17. Костюмите понякога са доста скъпи. Как успяваш да спестиш за всеки един костюм?

Колкото повече опит има човек, толкова по-лесно може да прецени колко би струвал даден костюм. В момента все още уча и нямам възможност и време да работя, но тъй като се занимавам с илюстрация взимам поръчки от различни хора за дигитални рисунки. Понякога няколко такива поръчки са достатъчни, за да покрият разходите за един костюм. Wink wink If you want some art done hit me up. 😉

18. Кой се оказва най-скъпия ти костюм?

Dwarf ( draconic set ) от lineage2. Освен, че е най-сложен, също така и е най-скъп.

19. Когато говорим за заснемане на крайният резултат кое би избрала – фотосесия или видео заснемане?
Фотосесия мисля, снимките могат по-лесно да се манипулират и да се добавят ефекти и такива неща. 😍

20. Колко далеч в героя си готова да стигнеш докато косплейваш?

Колкото е необходимо, за да се доближа максимално до персонажа, поне визуално. Жертвала съм подвижността си преди. Също съм носила и изключително неудобни обувки за голям период от време.
Ако става въпрос за държание:
Естествено ако съм убиец, примерно Yuno Gasai , няма наистина да убия някого. (Don't try me tho.) До някаква степен ще се държа като героя си, стига ситуацията да го позволява - например на сцена.

21. Кой е най-лошият съвет за косплейване, който някога си получавала?

Най-лошия съвет, ако мога изобщо да го нарека съвет, беше когато ми казаха "Ползвай моите цветни лещи носила съм ги само веднъж." Хора! Никога не слагайте чужди лещи в очите си! Можете буквално да си инфектирате очите и да ослепеете. За жалост съм виждала хора, които правят това. Не поемайте този риск! 😨
Косплея си е косплей, но не си рискувайте здравето и зрението за него.

22. Коя според теб е най-честата грешка, която новите косплейъри допускат? Какъв съвет би им дала?

Отново казвам, че в косплея няма правила. Един герой може да се направи по милион начина.
Чисто като съвет бих казала:

1. Стилизирайте си перуките. Често, когато идват в пакетите, са смачкани или прекалено дълги. Ако не можете сами, питайте някого с повече опит да ви помогне.
2. Преди фотосесията или сцената си сложете грим. Достатъчно е само една пудра/фондютен и спирала (ако не искате да носите много грим). Повярвайте
снимките ви ще изглеждат много по-добре. Аз лично нося много повече грим, отколкото в ежедневието си, когато съм в косплей. Грима ще ви помогне да приличате още повече на героя си.
3. Търсете информация онлайн. Гледайте туториали. Гледайте чуждестранни косплейъри или питайте по-опитните от България за съвети.
4. Опитайте да се отпуснете на сцената. Там сте за кратко, използвайте времето си пълноценно.
5. Не го приемайте прекалено насериозно. Забавлявайте се! Това е главната цел на косплея, все пак.

23. Какви награди си получавала и коя година?
Nakama Halloween party 2015г.  - best make up
Aniventure comic con 2017г.  - Special award of Nakama
Aniventure comic con 2018 г. - Best prop

24. Кои са най-добрите неща, които разбра за себе си след като започна да косплейваш?
Че мога лесно да се сприятелявам с хората от този къмюнъти , обичам предизвикателства и освен двуизмерно чрез рисуването, мога също така да вдъхна живот и на герой в реалността.

25. Къде можем да те намерим онлайн?

В Instagram: @janevindom , последвайте ме в моето косплей приключение.


Credits photos: Honest CosplayКоментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾