Гейша - тънкото изкуство на прелъстяването - Част първа
29 Aug

Гейша - тънкото изкуство на прелъстяването - Част първа

Гейша - тънкото изкуство на прелъстяването - Част първа

Гейша - синоним на изящество, грация и тайнственост. Но какво и колко всъщност знаем за тях, откъде произлиза тяхната история и кои са били първите гейши?

Смятана за изключително престижна, професията гейша се практикува и до днес. Първоначално гейшите са били предимно мъже (познати като хокан), забавляващи в ресторанти, чайни и барове, но с времето обаче са били търсени артистичните умения на мъжете и жените гейша, вместо на високопоставените куртизанки, чиято цел била постигането на сексуалното желание. Гейшата трябва да умее да развлича, да говори културно и възпитано, да бъде образована, толерантна и дискретна, умееща да пази тайни, както и да бъде познавач на литературата и музиката. Тя отлично знае, че има сила, далеч по-могъща от сексуалната, чрез която да омагьосва мъжете. Отделно, гейшата има за задача да поднася питие на гостите, да владее танците до съвършенство, както и да свири на традиционната китара шамисен. Трябва да умее да внася уют, чувственост и спокойствие.

Как започва тяхното обучение?

Гейшата започва обучението си, докато е съвсем малка, като има няколко етапа. За обучението ѝ като "майко" трае пет години, където се мести да живее в окия с нейната притежателка - окаа-сан, "майка". Преминаваща през етапите си на учене, тя работи като прислужница, има свой придружител - сестра, майка или приятелка. Научава тънкото изкуство на добрия разговор и етикет и окаа-сан решава кога официално е готова за гейша.
За етапа на "гейко" са нужни 20 години, тогава има за задача да забавлява мъжете на бизнес срещи, където се събират, за да отпочинат от тежкия работен ден.

Облекло и външен вид

Облеклото на гейшите се състои от кимоно, изработено най-често от коприна. Кимоната са изключително скъпи, като се подготвят специално за всяка една гейша, а смяната им се извършвала според времето в годината. Кимоното се завързва с колан, наречен "оби", а завършека са дървените сандали, наричани "окобо". Устните им са в червен нюанс, защото червеното се свързва с плодородието, а лицата им се пудрят, като отзад на врата се остава естествения цвят, защото се счита най-еротичната част от женското тяло. Друг задължителен аксесоар е ветрилото, за да използва изцяло магията на погледа.

Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾