Да проверим какво знаем и не знаем за ориза в Япония
25 Mar

Да проверим какво знаем и не знаем за ориза в Япония

Да проверим какво знаем и не знаем за ориза в Япония

Оризът е най-важната култура в Япония и е отглеждан в цялата страна повече от 2000 години. Това е основата съставка на японските ястия и има изключително важно значение за японската култура. В древността дори се е използвала като валута, а думата за готвения ориз (gohan) е станала синоним на общия смисъл на "хранене".

Купата от варен ориз е основна част от традиционните японски ястия, но зърното се преработва и в други продукти, включително алкохол, оцет и брашно. По-долу ще ви запознаем с няколко общи продукта от ориз и списък с основните ястия от него, които могат да се намерят в цялата страна.


ЧЕСТО СРЕЩАНИ ВИДОВЕ ОРИЗ:


Бял ориз (Hakumai)

Японският ориз е с късо зърно и става лепкав, когато се готви. По-голямата част от японския ориз се полира, за да се отстрани твърдата външна обвивка (оризови трици) и да се консумира като hakumai ("бял ориз"). Белият ориз е основата на яонската кухня и се сервира с повечето ястия


Кафяв ориз (Genmai)

Необработеният ориз (genmai) се продава по-рядко, тъй като не се смята за толкова вкусен, колкото белия ориз. Въпреки това, от  скоро набира популярност като здравословна храна, защото е по-питателна от белия ориз. Външните трици (обвивки) запазват много от витамините и минералите, които се отстраняват чрез полирането.


Многоцветен/шарен ориз

Други зърна и семена могат да бъдат добавени към белия ориз, за да се обогати вкуса и хранителните вещества. Един лесен вариант е с добавянето на ечемик (което води до mugi gohan), но по-сложните сортове могат да включват повече от дузина различни допълнения. Многозърнестият ориз обикновено се нарича от броя на различните зърна, които се добавят (например юхачикоку) и се сервират в някои ресторанти за здравословни храни и риокан.Лепкав ориз (Mochigome)

 Mochigome (известен също като ориз мочи или лепкав ориз) е второто най-често срещано разнообразие от японски ориз. Когато се готви, той е дори по-стискащ от обикновения японски ориз и обикновено се добавя в оризови торти, приготвя се в сладкиши или се използва в оризови ястия, като например секин (лепкав ориз с червен боб).


ЧЕСТО СРЕЩАНИ ПРОДУКТИ:


Оризово вино (Nihonshu или Sake)

Райското вино, известно като nihonshu или саке (също така използвано като общ термин за алкохол), е алкохолна напитка, произведена чрез ферментиране на ориз. Sake идва в няколко разновидности и може да се сервира топло или студено. Произведен по подобен начин, mirin е сладко оризово вино, което се използва широко при готвенето.

Оризов оцет

Оцетът може да се произвежда и от ориз и се използва в дресинг, туршии, маринати и за приготвяне на суши ориз. Повечето японски оризови оцети са светли на цвят, а на вкус са леко кисели. Тъмните оцети също се произвеждат и пият като здравословна напитка.

Оризово брашно

Оризовото брашно, направено от бял или лепкав ориз,  използва се за приготвяне на различни японски сладкиши и оризови крекери (сенбей/senbei) като сгъстяващо средство за готвене или като заместител на пшеничното брашно за производство на хляб. Оризовото брашно е без глутен.

Оризови трици (Nuka)

Оризовите трици или нука са твърдата външна обвивка на оризовите зърна, която се отстранява при полиране на кафяв ориз, за да се получи бял ориз. Оризовите трици имат висока хранителна стойност и се използват по различни начини в японското готвене, най-често за да се направи вид туршия (nukazuke). Източник: Japan-guide.com

Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾