Българският Мадара, Летящият Суджук или просто Тоби
16 Dec

Българският Мадара, Летящият Суджук или просто Тоби

Българският Мадара, Летящият Суджук или просто Тоби

Днешното интервю е на наш стар приятел, още от създаването на сайта 2008г бяхме заедно, а тогава беше известен като Топчету. 😉 За нас е удоволствие, да Ви представим откровеният ни разговор с Тоби и да Ви разкаже малко повече за себе си. 🙏 Много емоции, щастливи моменти с приятели, израстване и много труд за изработката на костюмите си. Не забравяйте да го последвате в социалните мрежи.

1. Здравей! Представи се с няколко думи на читателите на Animes Portal!
Здравейте! Виждам, че сте се завърнали на медийния терен с обновени сили и ви пожелавам само път нагоре! Сега, да се върна към въпроса. 😊 За повечето съм известен като Draconis или Летящ Суджук, но приятелите ме наричат Тоби. Произвеждам визуални ефекти за кино и телевизия и косплейвам, разбира се. Също така съм част и от екипа на Honest Cosplay и участвам в заснемането и обработката на интервютата, понякога и снимам. Обичам да измислям аниме косплей сценки.


2.  Какво беше първото, което те заинтересува в косплея?
Косплеят ми даде възможност да се превъплъщавам в любимите си герои. Може би неизживяно детство. 😂


3. От колко време косплейваш?

Направих първия си косплей през 2011, но чак от 2012 започнах да косплейвам активно, това ще рече от около 7-8 години.


4. Косплей или кросплей? Или и двете?

Зависи от гледната точка. Винаги правя мъжки персонажи. Не мисля, че женски би ми ходил, а и досега никой не ме е грабвал.


5. Косплеят за теб е...?

Начин на изразяване. Мотивация. Семейство.


6. Ако някой ти каже, че косплеят ти е ужасен какво би направил?

Това си е тяхно мнение. Бих ги попитал какво не им харесва. Така ще разбера дали са просто хейтъри или реално имат мнение за нещо, което да подобря. Хейтърите обикновено отбягват въпроса или си намират оправдания.


7. Като започнем от обувките и стигнем до косата, кое отнема най-много време?

Всичко, което правиш за първи път, тъй като още се учиш и нещата са на база проба и грешка. Нещото не се получава и губиш време. Най-пипкави също бих казал, че са и по-артистичните работи, например всичко изискващо скулптиране, дребни елементи и детайли.


8. Когато говорим за сценични участие кое предпочиташ – соловото представяне или груповите участия?
Още първото ми косплей изпълнение включваше други хора. Според мен винаги можеш да постигнеш повече отборно отколкото соло, стига всички да го правят за забавление и със страст към анимето. 🤗  За съжаление големите групи са по-податливи на драми и стрес и предполагам затова повечето хора ги избягват. Другото ми наблюдение е, че повечето групи се градят около тесен кръг от познати. Хората ги е страх да опитат с непознати и неопитни хора, но според мен в това е предизвикателството – да излезеш от кръга си на комфорт и да организираш хора без опит, да им дадеш шанс да изживеят страстта си, да се почувстват част от едно голямо семейство и да ги поучиш от грешките си. Затова сега съм се отдал на това да открия формулата за успешна косплей група, за да мога да предам опита си на бъдещите млади косплейъри с надеждата да продължат да правят косплей групи и занапред.🙏😊


9. В момента имаш ли си любим косплейър от България?
Да, но първо нека направя разграничение – има косплейъри, които харесвам като хора и отделно, косплейъри, на които се възхищавам. Тук говорим за вторите. Един от тях е Муши. Харесвам я, защото прави герои, които обича и се раздава максимално на сцена. Креативна е и сценките й винаги имат замисъл  - история, която представя персонажите й в най-добрата/палавата им страна, което не съм виждал у други. Оригинална е – никой друг не прави костюми като нейните. И най-важното, човечна е – не се превъзнася като някои други косплейъри у нас. Друг любим косплейър ми е Boko Cosplay – много земен човек и вкарва голяма доза страст в героите си. Уважавам Rado Raven Art като крафтер, а Iulliiana Cosplay за сценичната игра.


10. А от чужбина?
Да. Всички те ме мотивират по един или друг начин – моите DAI senpai! Това са Sosenka, Reika, Swank Wigs, Lonstermash, EyeOfSauron, Echow Cosplay, alexdrastal, Chris Minney’s cosplay fitness и други.


11. От всичките ти проекти, кой се оказва най-скъпият?

Най-скъпо ми излязоха костюмите по FMA Brotherhood, защото се навих да направя два героя наведнъж + реквизит за квалификациите за WCS. Всичко ми дойде в повече отколкото предполагах, но случката ме научи да си преценям финансите си по-разумно оттук насетне. 😀


12. А кой е любимият ти до момента?

На бас, че няма да познаете... Учиха Мадара! Това е героят, с когото израснах – философията му, маниерите му, историята и целите му. Една от моите е да направя всяка негова версия от анимето. Това го превърна и в един доста дългосрочен проект, който до голяма степен ме определи и като косплейър – например, доста хора ме познават като българския Мадара. Най-много се забавлявах при изработката на лицето на Хаширама. Това е косплеят, с който най-много се гордея, защото най-добре изобразява моята представа за косплей – посвещаването в даден персонаж, който да се просмуче до мозъка на костите ти, така че щом те видят да си кажат – това е той, това е истинският Мадара! 😻


13. Ако можеше да косплейваш където и да е по света, къде би отишъл?

В Япония на първо място. Отделно любимата ми дестинация е Швеция. Имам намерение да посетя и събития в Чехия, Германия, Швейцария, Бразилия и определено списъкът ще се разраства. Даже наскоро си харесах Финландия като дестинация. Всичко това са изживявания и обмен на опит и ми предоставят база на сравнение, сблъсък с нови култури и най-вече – нови запознанства с други талантливи косплейъри!


14.   Кое беше първото събитие, на което косплейва и кой герой?

Едно супер неизвестно събитие през 2011 – Анигалакси Фест, беше в някакъв мол. Косплейвах версията на Тоби от Наруто Шипууден преди влизането му в Акатски.


15. Кога и къде ще можем да видим следващия ти персонаж, в който ще се превъплътиш?

На NärCon Vinter 2019, което ще се проведе в Швеция през февруари, но е възможно да ме видите и на Frostbite във Финландия. У нас, първото в списъка е Аниплей 2019.

 

16.    Любимата част от изработката на костюма за теб е....?
Обожавам за обработвам и оформям дървени летви и да ги превръщам в различни оръжия. Стилизиране на перуки също.


17. Когато говорим за заснемане на крайният резултат кое би избрал– фотосесия или видео заснемане?

Фотосесия, защото някои костюми не са подходящи за видео, а при статична снимка можеш да пипнеш доста детайли с пост продукция.


18. Имаше ли костюми, които са неудобни или дори болезнени?

Абсолютно. Първият път, когато направих Обито Гуругуру версията беше пълен провал, защото едвам се движех в него. Не съобразих, че костюмът има една логика в анимето (Зетсу буквално се обвива около Обито), а реално, за да изглежда съизмерно трябва да се построи по друг начин, за да е и удобно и подвижно. Две години по-късно поправих грешката си и съм доста доволен от резултата – вместо да обвивам костюма около мен, го изградих върху себе си и то само нужните части. Бих препоръчал и на други косплеъри да действат така – постройте само това, което се вижда от героя ви. 😊


19. Случвало ли се е да имаш Яой или Юри сцена?
Да. Правили сме яойски фотосесии, целувки във видеа, на сцена и за снимки. Някои съм ги пуснал в инстаграм и ютуб, други са в процес на обработка. За Коледа подготвяме още~


20. Коя е най-трудната част от косплейването за теб?
Пренасянето на реквизита. Всичко е винаги обемно и трудно преносимо, дори и за лека кола. Трябва си микробус, а не разполагам с такива екстри. плач В крайна сметка остава пренасяне из градски транспорт на ръка, което винаги събира погледи. А после идва и проблемът със складирането... а не искам да изхвърлям толкова труд.😕


21. Имаш ли забавна/неудобна случка преди или по време на представления? Ако да, какво се случи?

Със сигурност, но тази, която най-много изпъква в съзнанието ми беше точно деня преди Анивенчър когато крафтехме като невидяли, довършвахме костюми и реквизити. Случи се спрея да свърши и приятелят ми тъй се изнерви, че го метна почти по мен. 😂 Беше много емоционална нощ, но важното е, че се справихме!


22. Колко далеч в героя си готов да стигнеш докато косплейваш? В края на дена ти „ти“ ли си или си твоя „герой“?

Толкова се вкарвам в роля, че възприемам разни навици на героя и в личния си живот и не мога да изляза от тях в продължение на месеци хаха! 😂 Но за мен това е същината на косплея!


23. Всички знаем, че костюмите понякога са доста скъпи. Как успяваш да спестиш за всеки един костюм?
Винаги гледам да имам някаква гранична сума налични пари в банковата си сметка. Имам навика да спестявам от малък и още оттогава си кътам пари за черни дни. Според мен чак когато си си осигурил основните нужди тогава можеш да започнеш да твориш и създаваш нещо повече.


24. Кои са трите най-важни неща, без които не би си и помислял да отидеш на аниме събитие?

Секундно лепило, безопасни игли и коректор за грим.


25. Кой е най-лошият съвет за косплейване, който някога си получавал?

Не се сещам за такъв.


26. Коя според теб е най-честата грешка, която новите косплеъри допускат?
Не си оправят перуките масово или решават, че е ок да носят рандъм маратонки, дънки или джапанки, при условие, че персонажът им НЕ носи това. 


27. Кои са най-добрите неща, които разбра за себе си след като започна да косплейваш?
Разбрах, че не е страшно да опитваш и че е окей да грешиш. Разбрах, че хората не хапят и не всеки втори е двуличен. Разбрах какво е приятелство. Превъзмогнах страха си от общуване. Като цяло ми се отвориха очите за много неща в живота – само позитивни. 😊


28. Какви награди си получавал и коя година?

Най-добър мъжки персонаж (2015, 2018), най-добър реквизит (2016, 2017) и най-добра сценка (2014, 2017). Мисля, че и любимец на жури (2018).


29. Къде можем да те намерим онлайн?

Имам facebook страничка: Sujuk Cosplay и instagram draconis_art. Качвам и видеа от сценки и косплей в youtube Очаквайте повече материал от мен през следващата година! Смятам да се ориентирам повече към заснемане на косплей видеа.


Още снимки може да разгледате в галерията под интервюто.


Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾