Анжи - косплей като начин на живот, създаване на приятелства и още много
21 Oct

Анжи - косплей като начин на живот, създаване на приятелства и още много

Анжи - косплей като начин на живот, създаване на приятелства и още много

Тя косплейва още от дете, без дори да знае в какво страхотно нещо ще се превърне това. Превръща се в различни герои и обича груповия косплей. Има какво да ви разкаже за себе си, емоциите на сцената или да ви даде съвет от личен опит. Запознайте се с Анжи!


1. Здравей! Представи се с няколко думи на читателите на Animes Portal!
Хейй! Благодаря за възможността за това интервю отново! Аз съм Анжи, наскоро навърших 20 макар и много хора да вярват, че съм на 15.😂 Извън косплея обичам да се занимавам с фотография и филмово изкуство, както и от скоро да правя мейкъп-експерименти. Когато съм навън обичам да карам лонгборд, слушайки музика. 😊


2. Косплеят за теб е...? Какво беше първото нещо, което те заинтригува?
Косплейът за мен е начин на живот - буквално е център на моя, най-близките ми хора са от тези среди и най-прекрасните ми моменти са с тях по ивенти или репетиции за ивенти. Аз от много ранна възраст обичах да се пременям като любими персонажи, представях си как излизам пред хора, облечена с костюмите им, вярвах, че мога да правя нещата, които и те- независимо дали са магия, джутсу или нещо друго. Косплей терминът просто ми пасна в последствие, когато разбрах, че това съществува и че има други хора като мен, които споделят страстта ми.


3. От колко време косплейваш?
Реално от малка винаги съм обичала да влизам в ролите нa различни персонажи както споменах по-горе, от Power rangers, Костенурките нинджа и Zoro, до аниметата по Fox kids – Beyblade, Yu-Gi-OH, Shaman king и в последствие по-късно Naruto- който пък остави най-голяма следа във фенството ми.
Първият ми косплей беше след първия ми евент- Aniventure 2013. Тогава се вдъхнових истински след като видях за пръв път косплей на живо.
Октомври месец същата година на Halloween партито на AnimeS се преобразих в L (Death note). Нарочно избрах нещо по-просто като за начало, както се вижда от снимката, все още нямах нито перука, нито кой знае какви умения за грим, но се забавлявах страшно много този ден и много хора ме зарадваха с това, че ме разпознаха. От там насетне е история- не съм спирала и не мисля скоро! 😂

4. Косплей или кросплей? Или и двете?
Аз одобрявам и двете, но лично предпочитам да се преобразявам в мъжки персонажи-повече се свързвам с тях и ги предпочитам като визия и поведение. Реално едва тази година за пръв път направих женски персонаж – Arya Stark (Game of thrones) и то в периода й, в който се укрива и се прави на момче.5. Като започнем от обувките и стигнем до косата, кое отнема най-много време?
Ох,аз не знам защо, но най-много се затруднявам да намеря или да направя точно обувките- те са ми кошмарът. Останалите части от костюма, някак винаги можеш да намериш правилният плат или материал, но за обувките е сложно. Може би, защото нямам достатъчно знание по това какво и как да ги направя, както и подходяща екипировка, но вярвам, че ако опитвам достатъчно, ще се науча и на това в даден момент. Любимо ми е да стилизирам перуките, но още съм начинаещ, за сметка на това Алекс Узумаки е БОГ и много пъти ме е спасявала със стилизирането им. Благодаря ти, Алекс6. Ако някой ти каже, че косплеят ти е ужасен какво би направилa?
Ако го каже точно с тези думи, които не са градивна критика, от която да се поуча, то ще подмина коментара. Вярвам, че косплей обществото е място, където всеки да се почувства като у дома си, да намери приятели и да бъде  (или да не бъде) истински себе си. Виждам напоследък из социалните мрежи как токсичността се е разраснала с нарастването на популярността на косплея, което е тъжно. Косплейът е начин светът да е по-хубав, дори и за краткото време на провеждането на евента. Там човек бяга от проблемите си, от безкрайно високите и изтощаващи изисквания на обществото и може да си отдъхне, правейки нещо, което обича и споделяйки го с останалите. Така че, не – такъв коментар не би ми повлиял, най-малкото, защото аз се старая много по костюмите ми и ако не се харесам, не бих ги и облякла самата аз. Градивна критика обаче, винаги приемам!


7. От всичките ти проекти, кой се оказва най-скъпият?
Хм, аз нямам много проекти, които да са били твърде трудни, но може би последният ми косплей на Natsu Dragneel Salamander (Fairy tail).
ПС. Благодаря на всички, които помогнаха за него, без вас той нямаше да се осъществи.


8. Когато говорим за сценични участие кое предпочиташ – соловото представяне или груповите участия?
Аз лично предпочитам груповото със сигурност! Особено, когато е под формата на сценка, пък било то и само по време на ревюто, както беше сценката ни на Fairy Tail. Смятам, че е повече  от чудесно, когато едновременно се пресъздадат толкова много персонажи от дадено аниме/филм и те оживеят пред публиката- това радваше мен най-много, когато гледах в публиката 2013-та сценката на Наруто (Aniventure 2013). Аз много се интересувам от актьорско майсторство и от импро театър, та за мен груповото участие е възможност да комбинирам две неща, които обичам- театъра и косплея!


9. Коя е най-трудната част от косплейването за теб?
Най-трудно за мен все още е да остана за дълго в роля, тъй като съм заобиколена от приятели и вълнението ми е огромно, рядко свалям усмивката си по време на ивенти, а това не е окей, когато трябва да си в роля на някой по-тъмен персонаж като например Tate Langdon (American horror story) –Halloween 2016.


10. В момента имаш ли си любим косплейър от България?
О, ами имаме много талантливи косплейъри, както по-напреднали, така и такива, които се развиват много успешно! Някои от тези, които ще изредя са ми и близки приятели, та се чувствам малко субективна – много харесвам мейкъп идеите и като цяло оригиналността на Veni Zdravkova, супер детайлните костюми на Irina Tsapreva, Niya Jordanova Radeva, Gia Iv Zorander, Жокерът на Alex Zin (и двата), актьорската игра на Alex Uzumaki, Tobi Tobakov и Юлето и много други. Няма как да ги изредя всички. 😊


11. А от чужбина?
От чужбина са ми по-малко, просто, защото не ги следя толкова:  Suki-cosplay, Reika, Kamui, Tessa Crownster , вероятно има и други, но както споменах- аз и имена, не сме добра комбинация 😀


12. Любимата част от изработката на костюма за теб е....?
Да рисувам и оцветявам разни детайли с боя – примерно логото на Учиха в косплея ми на Саске.


13. Кой е любимият ти собствен косплей до момента?
О, труден въпрос, най-близък до сърцето ми е Наруто, разбира се, но обожавам Tsunayoshi Sawada (Katekyo hitman reborn). Хиляди благодарности на Honest Cosplay за прекрасните снимки, а ако не сте гледали анимето, гледайте го! Незаслужено подценено. 😄 Иначе определено обожавам Tate Langdon и Natsu.


14. Ако можеше да косплейваш където и да е по света, къде би отишла?
Ами като за начало понеже в момента уча в университет в Англия, бих искала да направя нещо за английски евент, иначе Япония със сигурност! Аз обичам да пътувам, обичам и косплей, така че със сигурност при първа възможност, ще започна повече да посещавам и чуждестранни ивенти.


15. Кое беше първото събитие, на което косплейва и кой герой?
Ако не броим Хелуинското събитие, то първият ми косплей на евент беше Aniventure 2014-та, където бях casual Sasuke Uchiha в публиката.


16. Кога и къде ще можем да видим следващия ти персонаж, в който ще се превъплътиш?
Следващият ми персонаж се очертава да е на Аниплей 2019, героите ще оставя изненада ^^


17. Имаше ли костюми, които са неудобни или дори болезнени?
До сега не съм имала неудобни костюми, но тази година успях да се разкървавя на сцената ако се брои 😄 Ама пак победихме Акнология.


18. Костюмите понякога са доста скъпи. Как успяваш да спестиш за всеки един костюм?
Първо правя списък с нещата, които са ми необходими за костюма и след това, след обиколка по магазините, се ориентирам за цени и като дойде време за крафтене, вече имам представа колко пари е трябвало да спестя.


19. Когато говорим за заснемане на крайният резултат кое би избрала – фотосесия или видео заснемане?
Фотосесия мисля, защото чрез снимките се дава възможност да се доближиш максимално до даден момент от анимето/филма, от където косплейваш. Особено чрез едит на разни магически елементи, снимката се получава прекрасна и може да се съпостави със снимка на съответния персонаж. Видео заснемането обаче също е чудесно, аз лично съм правила няколко експеримента с кратки клипове като например Призоваващото джутсу на Наруто и то наистина се оказа сполучливо!


20. Случвало ли се е да имаш Яой или Юри сцена?
На сцена – не, но задкулисно или на фотосесия, да! Шипването и фенфиковете са любима част на повечето хора от тези среди и е забавен начин феновете да се забавляват според мен.


21. Имаш ли забавна/неудобна случка преди или по време на представления? Ако да, какво се случи?
Ами, да- сега на последното ни представление с Фейри Тейл, докато бях Натсу и се биехме с Акнология (Tobi Tobakov), ми се скъса едната джапанка, което се отрази на тайминга ни спрямо видеото, по което се движехме. Хубаво беше, че в последствие на същия крак със скъсаната джапанка се постави драконовият крак на Натсу, та човек би си помислил, че е било нарочно. 😀


22. Колко далеч в героя си готова да стигнеш докато косплейваш? В края на дена ти „ти“ ли си или си твоя „герой“?

Колко далеч- колкото е нужно за героя предполагам. Примерно за Аря Старк тренирах фехтовка в университета и после с близък приятел – Кирил (Мармота) продължих да тренирам лятото. За съжаление, групата ни се разпадна, та бой на сцената нямаше, но пък фехтовката ми харесва твърде много и сега с радост бих продължила да се занимавам. Когато се готвя за даден персонаж гледам да наблюдавам как се движи, как говори, в какво е добър и в какво- не, ако нещо аз не го умея, но пък сметна, че е постижимо за случая, с радост бих го подготвила, за да се получи по-добре. Преди няколко години като правих Jack Frost (Rise of the guardians) специално го комбинирах с момента, в който отивах на ски на Витоша и в последствие се снимах с тънките му дрехи в името на косплея. 😂 Каня се да направя сега по-добра версия, с по-хубава перука и и по-добри пози, по-близки до персонажа, последният път снимките приключиха много бързо, след като купчина сняг от бора, под който се снимах, се изсипа върху мен. 😁 Както се изразяваме често: ‘Нещата, които правим за косплея….’
В края на деня, след всеки евент, лично аз губя представа за това дали съм героя или себе си. Голяма част от мен не иска да приеме, че ето и поредният Aniventure е приключил и след него идва обратно сивата реалност, така че реално в този момент съм на границата между персонажа и себе си, но истината е, че аз подбирам герои, с които имам общо, така че, до голяма степен аз и персонажите ми сме едно цяло, независимо дали съм с или без костюма.


23. Кой е най-лошият съвет за косплейване, който някога си получавала?
Ами… не мисля, че съм получавала такъв, така че не знам.


24. Кои са трите най-важни неща, без които не би си и помисляла да отидеш на аниме събитие?
Безопасни игли!! Много безопасни игли- те са спасители! Също силиконов пистолет, лак за коса, ЮТИЯ 😂 и естествено- Костюм!


25. Коя според теб е най-честата грешка, която новите косплейъри допускат?
Поддават се на страха и напрежението от сцената и щом излязат на нея, препускат и слизат без да дадат възможност нито публиката да им се зарадва, нито фотографите да ги снимат. Знам, че изглежда страшно, но ако успеете да намерите сили в себе си да се престрашите и да се усмихнете на публиката, да им покажете колко я цените и колко цените и обичате персонажа, който сте- те ще го оценят! Вече има и cat-walk, което е прекрасна възможност да се доближите дори повече до публиката, наистина- страхът е само илюзия, бъдете смели! Щом сте се трудили за костюма, изработили сте го сами или с помощ, престрашили сте се да се запишете и сте били одобрени- това трябва само да ви надъхва да искате да се покажете там и да вдъхновите бъдещи косплейъри от публиката.


26. Какви награди си получавала и коя година?
Не съм получавала награди по ивенти от Накама или Анимес, но имам две награди по други случаи.

Хелуин 2015-та бях оригинален персонаж, вдъхновен от Ayato Sakamaki (Diabolik lovers), и се снимах в The Mall на един фотокорнър към кино Арена. В последствие получих имейл за това, че съм спечелила фен карта на кино Арена на стойност 60лв с 8 безплатни кино билета по повод най-оригинален Хелуин костюм – цитирам- вампир с азиатски корени. Бях супер щастлива този ден.
Втората ми награда получих лятото на 2017-та, на три-дневен Хари Потър евент в супер якото място за борд игри- Абордаж. Наградиха ме за най-добър костюм- тогава бях с облеклото си на Роналд Уизли. Наградата беше медальон с логото на Hogwarts.
Честно казано, най-голямата награда за мен, са радостните викове на публиката щом изляза като даден персонаж на сцената, както и в последствие множеството прегръдки и прочувствени думи за това как са гледали сценките ни със сълзи на очи. Тази година няма да забравя как едно момиче дойде при мен докато бях Натсу и ми каза, че не е могла да повярва като съм скочила на cat walk-a, колко голяма е била приликата между мен и него- не само по костюм, а и по държание. Честно казано, ей за тези усмивки и думи, не бих спирала да косплейвам.


27. Кои са най-добрите неща, които разбра за себе си след като започна да косплейваш?
Разбрах, че съм всъщност много социален човек, и едновременно с това и колко много забравям имена – съжалявам на всички, чиито имена са напуснали главата ми, секунда след като са ми го казали. 😂 Чрез косплея, преоткрих себе си, станах по-смела, по-уверена, по-весела и добих увереност, че мога да създавам неща с ръцете си- нещо, на което още се уча, разбира се.


28. Къде можем да те намерим онлайн?   
Може да ме намерите в instagram: @awakenkids! Там качвам косплей,мейкъп,фотография и видео експерименти, ще се радвам ако ви хареса и ме последвате!
На Halloween (31.10.18), по случай 5 години от както косплейвам, ще направя косплей разклонение на awakenkids: @awakenkids_cosplay, където ще качвам само косплей снимки, хронологично от първият ми косплей до последния.
Основна снимка: @HonestCosplay

Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾