Научи повече за анимето, вдъхновило създателите на Stranger Things!
21 Sep

Научи повече за анимето, вдъхновило създателите на Stranger Things!

Научи повече за анимето, вдъхновило създателите на Stranger Things!

А вие знаехте ли, че популярният сериал „Stranger Things“ е вдъхновен от класическо аниме? ❓ Ако все още не сте го го гледали ви го препоръчваме горещо! 🔥

Научно-фантастичният телевизионен феномен на ужасите „Странни неща“ натрупа огромен набор от фенове по целия 🌍 свят. Интересното е, че части от историята му са вдъхновени от класическа анимация, която е идеална за гледане в подобна жанрова категория . В интервю от 2016 г. за Daily Beast, създателите на Stranger Things, Мат и Рос Дъфър, разказаха какво е повлияло на популярното заглавие. Мат Дъфър казва, че е „гледал аниме, наречено Elfen Lied“ и отбелязва, че също така се е вдъхновил от хитовото заглавие „Akira“, добавяйки „имаше много неща в анимето, които наистина ми харесаха и които си проправиха път в шоуто, особено свързани с Eleven.“ 🤯

Stranger Things е вдъхновен от хорър анимето Elfen Lied

Elfen Lied“ е по идея на Лин Окамото, която започва като 🖌 художник в Weekly Young Jump през 2002 г. През 2004 г. мангата получава аниме адаптация, заедно с Мамору Канбе, който поема режисьорската роля, а студио Армс Корпорейшън се залавя с анимацията. „Elfen Liedразказва историята на Луси (Lucy), която е 🤖 диклон (diclonius) - вид хуманоид, който не е човек, въпреки че на пръв поглед изглежда като такъв. Тези създания притежават подобия на рога на главите си със способността да контролират теликинетичини ръце.

Elfen Lied Lucy crying gif

Лесно е да се види как „Elfen Lied“ е вдъхновило героя на Eleven в „Stranger Things“, тъй като тя също е била държана в тайно правителствено съоръжение поради специалните си 💪 сили. Подобно на Луси, Елевен успява да 🏃‍♀ избяга и е приютена от непознат човек. И двете предавания също така изследват идеята за странна 👽 извънземна сила, която се опитва да атакува и в крайна сметка да 💥 унищожи човечеството за собствените си мистериозни цели, превръщайки един преди това обикновен свят в ужасяващо бойно поле.

Elfen Lied gore scene

💡 Идеята за млади хора, които се опитват да балансират ежедневните проблеми и екзистенциалната заплаха, е преобладаваща, като Коута (Kouta) и Юка (Yuka) трябва да се ориентират в живота и романтиката, като същевременно 🏃‍♂ бягат от правителствените агенти. Докато анимето и американският сериал включват подобни теми, то японското заглавие е по-мрачно, по-насилствено и по-склонно да бъде изключително 🩸 жестоко към своите персонажи. Именно тази безпощадност ще ви отведе до моменти, които ще ви обърнат стомаха и ще останат в 🧠 паметта ви дълго след последния епизод. Концепцията за човекоподобния „диклон“ и често объркващата атмосфера се справят добре, а историята поставя завладяващ обрат на няколко теми. Заглавието също така очертава въпроси като това какво означава да си 🤷 човек както в биологичен, така и във философски смисъл.

Elfen Lied - Kouta and Lucy hugging

Техническите предизвикателства са доста различни като естетика, тъй като „Elfen Lied“ използва аниме средата за фантастичен ефект, създавайки няколко сцени, които биха били невъзможни за възпроизвеждане в реалния свят. Очарователно е да се види как аниме адаптацията е помогнала за 💭 вдъхновението на „Stranger Things“ и много други истории. Въпреки това, докато двете заглавия споделят сходни теми, подходът с решаването на проблемите е доста различен - както естетически, така и тематично. Това прави „Elfen Lied“ уникално аниме, 👁️ привличащо нови зрители десетилетия наред. Едновременно с това успява да запали 🌟 страстта на артисти да създадат нещо ново, използвайки темите засегнати в 🇯🇵 японската анимация. Зрителите, които се впуснат в историята, ще имат изцяло нова оценка за „Stranger Things“ – и ще разберат по-добре защо братята Дъфър са създали Елевен такава, каквато я виждате на малкия екран.

Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾