Ани - Косплейът е начин за себеизразяване, придобиване на нови умения и запознанства
02 Sep

Ани - Косплейът е начин за себеизразяване, придобиване на нови умения и запознанства

Ани - Косплейът е начин за себеизразяване, придобиване на нови умения и запознанства

След кратка пауза продължаваме с интервютата на косплейъри. Специално за всички аниме и манга фенове! Днес ще ви представим едно наистина искрено и лично интервю със страхотната косплейърка Ани! Тя определено ще ви остави без думи, ще отговори на всичките ви въпроси и ще разберете много повече за самата нея и хобито й. През какво е преминала, забавните и трудни моменти преди да се появи на сцена.

Здравей! Представи се на отаку феновете ни.

Привет! Името ми е Ани, но в интернет се подвизавам като Corona Cosplay.

Изброй ни топ 3 интересни/странни факта за теб.
1. Любовта ми към костюмите и приказните тоалети ме съпътства още от малка, когато обявих по телевизията (в предаването"Кой е по-по-най" ), че като порасна ще стана  👑принцеса. Сега сбъдвам тази мечта като косплейвам принцеси и магически момичета по косплей събития.
2. Предстои ми да следвам моден дизайн.
3. Обичам алтернативната мода, като съм особено привързана към Лолита стила.

Косплеят за теб е...? Какво беше първото нещо, което те заинтригува?
Косплейът е толкова много неща! 💗 Той е начин за себеизразяване - никога не се чувствам повече “себе си”, отколкото когато нося огромна рокля, покрита с кристали и пайети, латексов корсет или броня. Той е и повод да науча нови умения. Чрез косплея започнах да се уча да кроя и шия, но също и “по принуда” се научих да организирам времето си по-добре, научих се и да гримирам и да правя прически - все умения, които влизат в употреба и в реалния живот. Благодарение на косплея се срещнах с много прекрасни хора! Възможността да видя приятелите си е едно от главните неща, които ме мотивират да отида на събитието, дори и да не съм доволна от костюма си и да съм недоспала и изтощена.

Най-любимото ми нещо в косплея обаче, е чувството на удовлетворение като завърша елемент от костюм. Мога да го сложа, да се погледна в огледалото и да си кажа “Еха, това го направих сама!” Процеса на създаване на костюми е винаги много емоционален, нещата рядко вървят по план и винаги има още много какво да науча, но чувството, когато всичко е готово и знам, че съм дала най-доброто от себе си, е незаменимо.

Разбрахме, че си и Cos-maker ще обясниш ли какво е това за хората, които не знаят?
Използвам думата cos-maker, когато се самоопределям, по две причини - първо, понеже сама си правя костюмите и второ, понеже поствам по социалните си медии и костюми по собствен дизайн. Естествено, няма нищо лошо в това да използваш костюми, които са купени или шити от шивачка или други косплейъри! Моята цел е просто хората да знаят какво да очакват от моето съдържание.

От колко време косплейваш?
Косплейвам от 2 или 3 години. Първите ми костюми бяха с много малко творческа намеса от мен самата, затова не винаги ги включвам в бройката. Сама правя костюмите си от есента на 2016г.

Как избираш героите си?
Обикновено най-важния фактор е какво ми се прави в този конкретен момент. 😊 Естествено, хубаво е ако харесвам самия герой, но лично за мен е по-важно да ми допада дизайнът и да знам, че ще ми е приятно да вложа n на брой часове в изработката на костюма.

Често избирам герои и според това какви материали имам налични. Сигурна съм, че много други косплейъри ще се съгласят, че ние си падаме малко hoard-ъри. Имам рафтове пълни с платове, които съм купила без конкретен план, или за които планът не се е получил, както и най-различни други материали, затова ако намеря повод да ги вкарам в употреба и да освободя малко място, не се колебая. 😅

Любимата част от изработката на костюма за теб е...?
Много обичам частта от шиенето, когато кройката е финализирана, всички парчета плат са изрязани и само трябва да ги съединя и да пробвам дрехата. Тогава е моментът, когато мога да видя дали всичко се получава, но ако съм си свършила работата добре на предишните етапи, обикновено няма много риск нещо да се обърка фатално. Много обичам да добавям и финалните детайли - кристалче тук, копченце там, знаейки, че всичко ще е готово навреме и ще изглежда добре. За съжаление обаче рядко имам време да се насладя на тези финални моменти, обикновено точно те се правят много набързо.

Коя е най-трудната част от косплейването за теб?
Най-трудната част настъпва към средата на процеса на изработка, когато съм купила отдавна всички материали, направила съм това-онова, но още нямам достатъчно готови неща, за да почувствам, че костюмът се получава. Обикновено тогава идва липсата на мотивация и желанието да работя по нещо друго, както и чувството, че работата ми до този момент не е достатъчно добра и трябва да започна отначало. 😐 Обикновено този момент го преодолявам или като си взема почивка и направя нещо друго набързо - да кажем някой много лесен косплей или някой оригинален костюм. А ако времето не го позволява се предизвикам да свърша работата, като се мотивирам с приятна музика или филмчета. В крайна сметка този момент все някак се преодолява и оттам нататък са само приятни неща. 😍

Кое беше първото събитие, на което косплейва и кой герой?
Първото събитие, на което бях в косплей, беше Aniventure 2015г. , а костюмът беше Бил Сайфър - бях си направила жълта картонена пирамида за главата, а дрехите бяха от летните намаления в мола. Първият костюм, за който бях направила всичко почти изцяло сама беше чак една година по-късно - Мъфет от Ъндъртейл на Aniventure 2016г.

Косплей или кросплей? Или и двете?
Като по-малка кросплея ме влечеше, но не съм имала желание да кросплейвам от години. Както Вени Попова много мъдро се изказа, “това дупе трудно може да се прикрие.” И пак, като е хубаво, защо да го крия? 😀

Случвало ли се е да имаш Яой или Юри сцена?
Всъщност много обичам да добавям юри елементи към сценките и фотосесиите си, но не съм имала нищо твърде скандално. 😜

Като започнем от обувките и стигнем до косата, кое отнема най-много време?
Поради костюмите, които си избирам, и влечението ми към 🧷 шиенето, винаги най-много време отнема да се финализират кройките. Обикновено правя mock ups - пробни дрехи от по-евтини материали, за да съм сигурна, че няма да стане гаф и да си похабя хубавия плат за същинския костюм. Въпреки това грешки стават, нещата се правят по няколко пъти, докато се получат и затова е и доста бавен процес.

Имаш ли забавна/неудобна случка преди или по време на представления? Ако да, какво се случи?
Гафове винаги се случват. 😂 Случвало ми се е да съм била пратила по грешка грешен аудио файл и дори и след изпращането на правилния файл и дълго молене и уговаряне с организаторите, пак да ми пуснат грешния файл на събитието. Или да не ми пуснат музиката дълго, след като съм позиционирана на сцената. Естествено, грешките обикновено са си изцяло мои - костюмът ми на Принцеса Серенити от Sailor Moon например винаги е съпътстван от много препъвания.
Хубавото е обаче, че публиката рядко забелязва подобни неща, затова мога нощем да спя спокойно.

Костюмите понякога са доста скъпи. Как успяваш да спестиш за всеки един костюм?
Вторите употреби в центъра са вторият ми дом!  Напоследък по-рядко си купувам неща за косплей от там, но започнах да шия като купувах и променях дрехи втора употреба - така дори и нещо да се обърка и да не се получи дрехата, поне знаеш, че не си похарчил много пари за материали. Другата ми стратегия е да “пазарувам” в собствения си гардероб; пестенето на пари е другата причина често да избирам героите си според това какви материали вече имам налични.

Кой е любимият ти собствен косплей до момента?
KDA Ahri е най-скорошния ми по-сложен костюм и съм много горда от него. Наложи ми се да вложа в него много техники, които преди не бях пробвала: броня от винил, шиене с лак и спандекс, изработка на ушички, работа с прозрачна уорбла. Той е и костюмът ми досега, който хората изглежда 💖 най-много харесват.
В интерес на истината обаче любимият ми костюм за носене е Tifa Lockhart от Final Fantasy VII - безкрайно удобен е и ме кара да се чувствам като яка мацка, готова да рита задници.


Когато говорим за сценични участие кое предпочиташ – соловото представяне или груповите участия?
С групи можеш да правиш повече и по-интересни неща на сцена, а и най-добрите ми косплей преживявания досега винаги са били в група! Естествено обаче групите са повече работа, покрай организирането на репетиции, а често и допълнителен стрес. Последната година имам чувството, че груповите ми участия са “истинските” ми състезания, докато соловите са по-скоро за между другото.

Какво е чувството да си на сцена и да имаш фенове?
Обичам да съм на сцена! Краката ми все още треперят, но с времето малко по малко се научавам какво ми е комфортно и какво - не и как да минимизирам рисковете за неудобни ситуации. Иначе за фенове - не знам дали имам, но винаги е много приятно, когато някой ми каже, че му е харесал костюмът ми или сценичното ми представяне. 😍

Какво е хобито ти, освен косплейването?
Обичам да пея, да гледам анимета и играя игри, да чета книги или комикси. 💙 Това обикновено се случва докато работа по косплей, а когато не работя по косплей обикновено спя. 😴

В момента имаш ли си любим косплейър от България? А от чужбина?
Има много косплейъри, на които се възхищавам и в България, и извън. J. Hart Design и Cowbutt Crunchies са големите ми косплей идоли, които не са чак толкова добре познати на българската публика. Много се възхищавам на това колко изчистена и безупречна е работата им винаги, както и на невероятното количество детайли. 😍 По същата причина много харесвам Радослав Петров (Rado Raven Art), Силвия Александрова, Ирина Цапрева (The Irstress), Алекс Зин и Александра Золански от “нашите” косплейъри.

Кои са нещата, без които не би си и помисляла да отидеш на събитие?
🧷 Малък шивашки комплект (от онези, които има в хотелите), безопасни игли и фиби, силиконов пистолет, гримове и естествено телефон за селфита и за да снимам другите прекрасни участници на събитието!

Имаше ли костюми, които са неудобни или болезнени?
Всичките ми костюми са малко или много неудобни. Корсетът и токчетата на KDA Ahri например я правят доста неприятна за носене, полата на Мадока от Madoka Magica не се събира в столове, а с лапите на Ginko от Yurikuma Arashi едва ходех. Въпреки това обаче знам, че като косплейър, който главно шие, дискомфортът ми не може да се сравнява с хората, които прекарват цял ден по събития в пълна броня. Изпитвам голямо уважение към тях. 🙏

Колко далеч в героя си готова да стигнеш докато косплейваш? В края на деня ти „ти“ ли си или си твоя „герой“?
Стремя се да се доближа максимално до персонажа, когато изработвам 👗 дрехите му - всичко да е пропорционално същото, материалите да са добре подбрани и т.н. Обаче съм по-скоро склонна да променям неща в името на собствения си комфорт, а и защото много неща, които изглеждат добре на персонажа, може би не изглеждат толкова добре на мен - например много рядко, даже почти никога, не нося равни обувки с косплей, а гримът ми е по-скоро това, което съм открила, че ми отива, отколкото точна интерпретация на лицето на героя.

Кой е най-лошият съвет за косплейване, който някога си получавала?
Много хора казват, че трябва да се стремиш към пълно пресъздаване на героя, включително цвят на кожата, расова принадлежност, или фигура. Аз не съм съгласна. Косплейът е преди всичко хоби и трябва да бъде достъпен за всички. Поддържането на среда, която издига “accuracy” на пиедестал често обезкоражава хора, които искат да се присъединят към общността.
Хората, които вече са в общността от друга страна, често стигат до крайности поради същата причина - твърде много млади момичета се подлагат на екстремни диети преди събития, а някои косплейъри у нас и в чужбина носят контроверсиалния black face - грим, чиято цел е кожата на носещия го да изглежда значително по-тъмна. Това последното в България е доста оспорван въпрос, но моето мнение е, че дори и да няма кого да обидиш, редно е да се придържаш към социалните норми и да се вслушваш в другите, когато самият ти нямаш необходимия опит, за да можеш да се изкажеш компетентно по въпроса.

Какъв съвет би дала на новите косплейъри, които тепърва прохождат?

  1. Да си поставят постижими цели. Преди да тичаш, трябва първо да проходиш, затова не препоръчвам да се започва с костюми, от типа на тези в Monster Hutner или Trinity Blood. Изберете си нещо сравнително просто, на базата на умения, които вече имате от други хобита - например може би сте правили бижута преди или се гримирате или сте правили неща от дърво - всичко може да влезе в употреба, в зависимост от персонажа.
  2. Информирайте се добре, преди да започнете! 👀 Гледайте максимално много туториали (Горещо препоръчвам видеата на Kamui, Kinpatsu и MangoSirene/Fawnina), четете блогове, питайте други косплейъри за съвети. Това включва и пазаруването за материали - ако можете да повикате някой по-опитен в косплея приятел да ви покаже къде какво има, това много помага и спестява пари и време.
  3. Отново, магазините за втора употреба са полезна дестинация, понеже са евтини, а и често има доста интересни и неподозирани находки. Като преправяте вече ушити дрехи можете и да добиете представа за това как се конструират дрехи по принцип, а и е по-малко работа, отколкото да шиеш дреха от нулата.
  4. Забавлявайте се! 😚 Косплея е преди всичко хоби, затова не се впускайте в драми и не се сравнявайте с каките и батковците, които са в това хоби от 5+ години. Винаги поставяйте здравето си - физическо и психическо - пред това да си завършите костюма.

Какви награди си получавала и коя година?

  1. AnimeS Expo 2018г. Ден 1 - Best Show и Judges’ Favorite на Wirru с Луна (Lunaboo Cosplay)
  2. AnimeS Expo 2018г. Ден 2 - Best Wig Styling
  3. AniFest 2018г. Ден 1 - Judges’ Favorite на Nomes Cosplay
  4. AniFest 2018г. Ден 2 - Best Group с Павел Даскалов
  5. AnimeS Expo 2019г. Ден 1 - Best Gaming Cosplay (награда от спонсорите)
  6. AnimeS Expo 2019г. Ден 2 - Best Wig Styling

Кои са най-добрите неща, които разбра за себе си след като започна да косплейваш?
Открих, че съм по-упорита и по-способна, отколкото съм си мислела .✊ Започнах и повече да се харесвам как изглеждам. Като цяло сега съм по-щастлива, винаги има нещо, което да очаквам с нетърпение - било събитие, било започването на нов костюм. 😊

Следващото ми участие ще е на втория ден на Aniventure Comic Con заедно с Марти и Теди от Isley & Quinzel’s Cosplay, които ще бъдем Birds of Prey. Освен това ми предстои да дебютирам нови костюми в публиката.

Къде можем да те намерим онлайн?
В Instagram съм най-активна. Профилът ми е @corona.cosplay. Във фейсбук също можете да ме откриете като Corona Cosplay.


Кредити снимки: Honest, Андрей, Hikari
Още снимки може да видите под статията в раздел "Галерия".

Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾