40 любопитни факта за Япония, които може би не сте знаели досега (Част 1)
13 Nov

40 любопитни факта за Япония, които може би не сте знаели досега (Част 1)

40 любопитни факта за Япония, които може би не сте знаели досега (Част 1)

С население от около 125 милиона души, Япония е островна нация в Тихия океан с градове с високи сгради, императорски дворци, планински национални паркове и хиляди храмове.

Столицата Токио е известна със своите неонови небостъргачи и поп култура. За разлика от нея, Киото предлага будистки храмове, храмове Шинто, градини и черешови дървета. Суши, националното ястие на страната, се сервира навсякъде - като започнем от случайни кръчми и стигнем до гурме ресторанти.

На пръв поглед Япония може да ви се стори просто като една модерна страна, с големи претъпкани градове и ужасно много хора в бизнес костюми... Но тази държава всъщност е много по-странна! Ние от Animes Portal решихме да ви разкажем за тези забавни, понякога полезни и често доста изненадващи факти за Страната на изгряващото слънце и нейните обитатели.

1. Япония се състои от повече от 6 800 острова.

2. Япония има "гора-самоубиец". Наречена "идеалното място да умреш", гората Аокигахара се отличава като второто най-популярно място в света, което хората решават да отнемат живота си. (На челната позиция е мостът "Голдън Гейт")

3. Аниметата представляват 60% от световното анимационно забавление. Анимацията е толкова успешна в Япония, че има повече от 130 училища в страната за озвучители.

4. 21% от японското население се състои от възрастни, което е най-високият процент в света. Япония има повече от 50 000 души, които са на повече от 100 години!

5. Повдигнатите подове указват кога да свалиш своите чехли или обувки. На входа на типичен японски дом, подът обикновено се повдига с около 15см, подсказвайки че трябва да свалите обувките си и да поставите чехли. Ако пък домът има стаи с татами (традиционна японска подова настилка), подът може да бъде повдигнат с още 2-5 сантиметра, което означава, че трябва да си свалите и домашните чехли.

6. Япония има средно по едва 2 убийства с огнестрелно оръжие за година. Изключително ниска престъпност. Местните казват, че можеш да си оставиш портфейла на пода в най-натоварената метро станция и да се върнете след един час, за да го намерите там, където сте го оставили.

7. Японските влакове са едни от най-точните в света. Средното им закъснение е едва 18 секунди!

8. В японските ферми се отглеждат квадратни дини, за да може по-лесно да бъдат складирани и съхранявани.

9. В Страната на изгряващото слънце има повече домашни любимци, отколкото деца.

10. Раждаемостта в Япония е толкова ниска, че пелените за възрастни се продават повече от тези за бебета.

11. Единственият оцелял японец от Титаник е наричан страхливец в родината си, защото не е умрял с останалите си спътници.

12. Японците имат така наречените "Мейд кафенета", в които сервитьорките са облечени като прислужнички и служат като слуги, слугувайки на клиентите като техни господари (и господарки) в частен дом, а не като обикновените кафенета.

13. Всяка година в страната се използват повече от 24 милиарда чифта пръчки за хранене.

14. През 1997 година, 685 деца са вкарани в болница след интензивен епизод на Pokemon, който предизвиква замаяност, повръщане и гърчове.

15. Япония има повече от 5.52 милиона вендинг машини, предлагащи всичко - от безалкохолни напитки до секс играчки и живи раци!

16. Роналд Макдоналд (основателят на верига ресторанти за бързо хранене McDonalds) се нарича Доналд Макдоналд в страната поради липсата на ясният звук "Р" в японския език.

17. Много горещи извори и обществени бани забраняват посещението на клиенти с татуировки, защото често биват смятани като възможни членове на банди.

18. Японците използват повече хартия за комикси, отколкото за тоалетна хартия.

19. Влаковете им понякога са толкова претъпкани, че е нает специален персонал, който да натъпква хората вътре в самите композиции.20. Освен това, те имат влак, който "плава" над трасето с магнетизъм, достигайки скорост от 550км./час!

Доста чудати факти, нали? Останете с нас и част 2, в която ще покажем още 20 любопитни факта за Страната на изгряващото слънце!

Източник: spendlifetraveling.com

Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾