Десет 👻 призрачни истории от японското кино, готови да те изплашат до смърт!
31 Oct

Десет 👻 призрачни истории от японското кино, готови да те изплашат до смърт!

Десет 👻 призрачни истории от японското кино, готови да те изплашат до смърт!

Съществуват ли 😨 по-страшни хорър филми от тези в страната на изгряващото слънце 🇯🇵? До края на 60-те години на миналия век, японските филми, посветени на юреи (призраци), традиционно се издават по време на 🌞 летните месеци, свързани с традиционните будистки обреди и фестивали като „Обон“ и „Фестивала на духовете“.

🎬 Филмовият свят в Япония е вдъхновен от множество културни влияния, включително религия, литература, военна история, фолклор, кабуки театър и устно разказване на приказки. Вярата в анимизма, идеята, че всичко на Земята притежава духовна същност, също допринася за богатството на японската 📽 кинематография, посветена на призраци. 👻

Черни котки 🐈, прокълнати VHS касети апартаменти и дори интернет изчадия преследват главните герои в тези ужасяващи разкази 😱, като японските онрио (отмъстителни призраци) играят основна роля в жанра.

В духа на днешния 🎃 Хелоуин, който набира все по-голяма популярност у нас, от Animes Portal ще ви предложим 10 наистина 🥶 смразяващи кръвта истории, които издигат японското изкуство на паранормалното и мистичното в истински култ. Подгответе се да станете част от този лабиринт от призрачни истории, като се заредите с 🍿 пуканки и лакомства, гушнете възглавницата си и извикате домашния любимец за емоционална подкрепа. Вдишайте дълбоко и се потопете в този мрачен свят на японските ужаси.

Разкази на бледата луна след дъжд 🌙 - Ugetsu Monogatari (1953)

Режисьор: Кенджи Мидзогучи (Kenji Mizoguchi)

Двама братя, единият погълнат от алчност, а другият - от завист. Във време, когато земята е опустошена от мародерски армии, те рискуват семействата и живота си, за да преследват своите мании. През XVI в. селяните Генджуро и Тобей продават своите глинени съдове на група войници от близкото село, пренебрегвайки предупреждението на местния мъдрец да не се опитват да печелят от военни действия. Стремежът на Генджуро към богатство и мистериозната дама Вакаса, както и желанието на Тобей да стане самурай, рискуват да погубят както себе си, така и съпругите си Мияги и Охама.

Духът на Йоцуя 👻 - The Ghost of Yotsuya (1959)

Режисьор: Нобуто Накагава (Nobuo Nakagawa)

Този класически японски филм на ужасите е базиран на едноименния шедьовър от 18-ти век, написан от Нанбоку Цуруя. В него се разказва за жена, която преследва съпруга си, след като тя умира от нещастна смърт. Историята ужасява японците от векове.

Капан 🪤 - Pitfall (1962)

Режисьор: Хироши Тешигахара (Hiroshi Teshigahara)

Когато миньор напуска работодателите си и тръгва с малкия си син, за да стане работник мигрант, той се придвижва от един зловещ пейзаж към друг, следван (и сниман) от загадъчен мъж в бял костюм, и накрая се изправя лице в лице с неизбежната си съдба.

Кайдан 👻 - Kwaidan (1964)

Режисьор: Масаки Кобаяши (Masaki Kobayashi)

Заглавието на тази антология идва от архаична японска дума, която означава „история за духове“ и адаптира четири народни приказки. Един самурай без пари се жени по сметка, което води до трагични последици. Мъж, попаднал в снежна буря, е спасен от снежната девойка Юки, но спасението му струва скъпо. Слепият музикант Хоичи е принуден да свири пред публика от призраци. Един автор разказва историята на самурай, който вижда отражението на друг воин в чашата си за чай.

Черната котка 🐈 - Kuroneko (1968)

Режисьор: Кането Шиндо (Kaneto Shindo)

В тази призрачна история, базирана на народна приказка от феодална Япония, група самурайски наемници, водени от Райко Минамото, нахлуват в дома на Йоне и дъщеря ѝ Шигей, вземат храната им, след което изнасилват и убиват двойката и накрая опожаряват къщата. Когато самураите са нападнати от отмъстителни вампироподобни духове, на воина Гинтоки се пада да убие злите духове, но връзката му с жертвите води до конфликт.

Къща 🏠 - House (1977)

Режисьор: Нобухико Обаяши (Nobuhiko Obayashi)

За да избяга от компанията на баща си и неговата страховита нова любовница, младата Горджъс решава да посети отдалеченото имение на леля си. С шестима от най-близките си приятели, сред които музикално настроената Мелъди и чудатия професор, Горджъс пристига в имението, където почти веднага се случват свръхестествени събития. Отрязана глава излита, домакинските уреди оживяват, а портрет на котка изглежда съдържа зъл дух.

Пръстенът 💍- Ring (1998)

Режисьор: Хидео Наката (Hideo Nakata)

Когато племенницата ѝ е намерена мъртва, заедно с трима приятели след като гледат предполагаемо прокълната видеокасета, репортерката Рейко Асакава се заема с разследването. Заедно с бившия си съпруг Рюджи, тя намира касетата, гледа я - и веднага получава телефонно обаждане, което я информира, че ще умре след седмица. Решени да стигнат до дъното на проклятието, Рейко и Рюджи откриват произхода на видеото и се опитват да разкрият старо убийство, което може да развали заклинанието.

Пулс 🫀 - Pulse (2001)

Режисьор: Кийоши Куросава (Kiyoshi Kurosawa)

След като колежанинът Тагучи се самоубива, редица млади хора, живеещи в Токио, стават свидетели на ужасяващи видения, предавани по интернет. Тъй като все повече хора изчезват в града, интернет се превръща в развъдник на зловредни духове. Три на пръв поглед несвързани истории проследяват Мичи, Рьоске и Харуе, които се опитват да разгадаят мистерията зад призрачните видения, които се просмукват отвъд мониторите на компютрите им.

Тъмна вода 🌊 - Dark Water (2002)

Режисьор: Хидео Наката (Hideo Nakata)

В този мрачен японски филм откриваме Йошими Мацубара, която след като преживява тежък развод се бори да запази попечителството над малката си дъщеря Икуко. Докато неуравновесената Йошими се опитва да започне на чисто в нов апартамент, странните явления в сградата постепенно започват да й се отразяват. Когато и тя, и дъщеря ѝ започват да виждат тревожни видения на призрачно малко момиченце, става ясно, че те са привлечени от свръхестественото.

Гняв 😡 - The Grudge (2002)

Режисьор: Такаши Шимидзу (Takashi Shimizu)

Историята се върти основно около духа на една жена и нейния син, които биват убити съответно от съпруга/бащата в семейството. Поради това, че загиват със злоба и объркване от ужасяващото действие на бащата, те преследват и убиват всички, които влизат в контакт с къщата им.

Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾