Десет места, с които най-добре да опознаете древна Япония!
24 Mar

Десет места, с които най-добре да опознаете древна Япония!

Десет места, с които най-добре да опознаете древна Япония!

С пейзаж, осеян с храмове, 🏮 светилища и исторически, недокоснати природни ✨ красоти, пътуването из Япония може да прилича на пътуване във времето. Въпреки това в голямата схема на древната история на страната, много от основните храмове, светилища, 🏯 замъци и други добре познати исторически обекти не са непременно толкова стари. Всъщност много от най-известните обекти са на възраст под 1000 години.

Но произходът на 🇯🇵 японската история не е толкова скорошен. На места из целия архипелаг са открити сложни декоративни предмети отпреди 10 000 години. 😲 Ако наистина искате да навлезете по-дълбоко в древната японска история, то от Animes Portal сме ви подготвили 10 очарователни древни обекта, които да добавите към следващия си маршрут за почивка в страната на 🌅 изгряващото слънце!

Изумо Таиша (Izumo Taisha)

Най-младият обект в този списък е светилището Изумо Таиша, намиращо се в провинциалния град Изумо, разположен по крайбрежието Санин. Смята се за най-старото съществуващо светилище в Япония, като се твърди, че древни хроники споменават за съществуването на светилището още през 700 г. 🤯

На територията на светилището се намира ⛩ тории, койтo води към главния терен. Оттам ще следвате пътека, преди да стигнете до главната зала - най-високата сграда на светилището. За да се възхитите наистина на красотата и мощта на това място, най-добре е да разгледате внимателно територията, преди да се отправите към Музея на древния Изумо в Шимане - музей, в който се помещава еклектичен набор от експозиции, обхващащи историята на Изумо.

Гошоно Джомон (Goshono Jomon)

Разположен в Ичинохе, префектура Ивате, Гошоно Джомон включва останки от село от периода Джомон, което процъфтява преди повече от 4000 години. На площ от близо 90 000 кв. м са открити повече от 🛖 800 жилища с ями и селски площад, което показва, че Гошоно е било 🌺 процъфтяваща общност в дългосрочен план. Има каменен кръг, в който археолозите са открили доказателства за ритуални практики, като например жертвоприношения на 🐐 животни. Разкопаните артефакти, изложени в музея на Джомон в Гошоно, който се намира на самото място, предоставят на посетителите ценни сведения за периода Джомон, като например архитектурата, начинът на живот и ритуалните церемонии на общността. 🤓

Якушима (Yakushima)

Якушима е великолепен 🟢 зелен остров, който е известен с впечатляващите си 🌳 кедрови дървета и с мистичните си покрити с мъх пейзажи, които се превръща в основното място на действие в награждавания аниме филм „Princess Mononoke“. Около 20% от острова е обявен за обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО заради уникалната си екосистема, която включва Джомон Суги (Jomon Sugi) - гигантски кедър, за който се смята, че е най-старото дърво в 🇯🇵 Япония. Името Джомон Суги препраща към японската дума за кедър (sugi) и към периода Джомон - най-ранната историческа епоха в историята на страната. Смята се, че това дърво е на повече от 7000 години, въпреки че според груби оценки е на 2000 години. Независимо от истинската му възраст, джомон суги и уникалната екосистема на Якушима са жив спомен за древна Япония!

Гробницата на император Нинтоку (Tomb of Emperor Nintoku)

След периода Яйои настъпва епохата Кофун (около 250-500 г.), наречена така заради огромните погребални могили, които датират от това време. Ако има само едно археологическо откритие, което да олицетворява този период в Япония, то това е този обект - поразителната ⚰ гробница на император Нинтоку в град Сакай, Осака. Една от трите най-големи гробници в целия 🌏 свят, тази гробница с форма на 🔑 ключалка, обградена от три рова, не е свободно достъпна за посетители, но можете да 👀 разгледате района около нея отвън. Ако се разхождате с плавно темпо, пригответе се да отделите малко повечко време, защото пълната обиколка на територията отнема около час. 💪

По време на разкопките археолозите са открили редица пленителни артефакти, включително брони, ⚔ мечове, стъклени буркани и стъклени съдове, за които се предполага, че са принадлежали на император Нинтоку. Предвид факта, че този обект все още е мавзолей, не са провеждани цялостни задълбочени разкопки. Ако искате да научите повече, посетете намиращия се наблизо Общински музей Сакай, в който са изложени някои от откритите предмети.

Планината Мива (Mount Miwa)

⛰ Планината Мива, свещена планина в Сакурай, префектура Нара, има важно историческо и културно значение. Смята се, че тук живее Омононуши, богът на изобилието и 🌟 благоденствието. В подножието на планината се намира светилището Омива - едно от най-ранните шинтоистки храмове в Япония, посветен на Омононуши. Според Нихон Шоки (подробен исторически запис на древна Япония) планината е отправната точка на Яматохиме-номикото - дъщерята на десетия император, император Суинин, в 20-годишното ѝ търсене на подходящо място за посвещаване на богинята на  слънцето Аматерасу.

Исе Джингу (Ise Jingu)

Голямото светилище Исе, известно още като Исе Джингу, е най-важното 🏮 шинтоистко светилище в Япония и е посветено на богинята на слънцето Аматерасу, родоначалник на японската императорска династия. Главният свещеник и най-свещената жрица са били членове на императорското семейство или техни потомци.

Според Нихон Шоки светилището е основано в префектура Мие през 4 г. преди новата ера от дъщерята на десетия японски император. Векове по-късно император Темму обявява Голямото светилище Исе за главния шинтоистки храм в страната и всяка година на територията му се провеждат повече от 1 5000 свещени ритуала.

Макар да създава усещане за една доста голяма структура, всъщност се състои от 125 светилища. Основните сгради са Найку и Геку, посветени съответно на Аматерасу и богинята на 🍣 храната Тойоуке. Сградите на светилищата се изграждат наново на всеки 20 години в съответствие с шикинен сенгу - шинтоистки ритуал, при който божество се премества в нова сграда на светилище.

Поклонническите пътеки Кумано Кодо (Kumano Kodo)

Поговорката „Извърви километър в 👞 обувките на някого“ напомня, че трябва да бъдем смирени и да проявяваме съпричастност, а ходенето по поклонническите пътеки Кумано Кодо е лечебно и 🧘 духовно пътешествие, при което човек може да върви с боговете.

Тези древни пътеки са 70-километрово пътешествие, което преминава през планинския район Кумано, в префектура Вакаяма, южно от Киото. Те проследяват пътуването, извършено от японския императорски двор по време на периода Хейан (794-1185 г.), при което са създадени три шинтоистки светилища (Кумано санзан) и будисткият храм Начисан Сейганто-джи. Повече от 1000 години хора от всички сфери на живота 🚶 преминават по поклонническите маршрути Кумано Кодо в търсене на яснота и разбиране. Пътеките, заедно с Камино де Сантяго, остават единствените поклоннически маршрути в света, обявени за обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което затвърждава ролята им в древната 🇯🇵 японска история.

Храм Хорю-джи (Horyu-ji Temple)

За да станете свидетели на един от най-почитаните храмове в страната, се отправете към Нара, за да се срещнете лице в лице с храма Хорю, известен още като японския Хорю-джи или Икаругадера - една от най-старите 🪵 дървени сгради в света. Твърди се, че обектът е построен през периода Асука, около 607 г. Използван като място за будистко 🙇 поклонение, храмът е поръчан от принц Шотоку. През 1939 г. при разкопки около обекта е открит по-стар храмов обект и затова мнозина смятат, че сегашното въплъщение е възстановка на праисторическия оригинал. 🫢

Лесно достъпен за гостите, Западният участък е мястото, където ще откриете най-старите все още стоящи дървени постройки, включително пететажна пагода, главната зала, известна като Кондо, централната порта, известна като Чумон. Ако сте в Токио, посетете сградата Хорюджи Хомоцукан на Националния музей на Токио, за да видите някои от най-важните предмети на храма, които са изложени.

Остров Окиношима (Okinoshima Island)

🏝 Остров Окиношима е толкова свещен, че колцина са стъпвали на бреговете му. 😳 Това е малък остров с величествена история и значително културно значение. Разположен е между островния регион Кюшу и Корея и е бил ключово място за древна 🔃 търговия с 🇰🇷 Корейския полуостров и азиатския континент. Всъщност много артефакти, открити на Окиношима, са доказателство за този междукултурен обмен. В съвременната епоха приема ежегодно близо 200 мъже, които почитат душите на 🛟 моряците, загинали в близката битка по време на Руско-японската война. Всички посетители трябва да преминат през ритуал за 🧘 пречистване преди пристигането си и при никакви обстоятелства не се допускат жени, което наподобява шинтоистките ритуали и правила за националния спорт сумо.

Сайтобару Кофунгун (Saitobaru Kofungun)

Разположен в Миядзаки, район с репутация на място с огромен набор от ⚰ погребални могили, Сайтобару Кофунгун вероятно е едно от най-добрите места, където наистина можете да се докоснете до богатото наследство на периода Кофун.

Забулени в ☁ мистерия, все още не е известно за кого са били построени тези гробници, но ако искате да се поразровите и да се опитате да разгадаете загадката, можете да посетите добре запазения исторически парк, който предлага и безплатни обиколки. В началото на ноември на мястото се провежда и оживеният фестивал на гробниците Сайто - демонстрация на 👘 пъстри костюми и опасни 🔥 огнени шоута.

Източник: japanobjects.com

Коментари

Моля запознайте се с „Общи условия, Лични данни и Бисквитки“ за да използвате този уебсайт.

Научете повече Разбрах

Няма връзка с Интернет.

Моля, свържете се към мобилна мрежа, за да използвате портала.

Презареди ⤾